Страстна вечер на Духовия оркестър в Синия салон

Духов оркестър 1

Духовият оркестър при читалище „Съгласие” изнесе в петък, 13 февруари, концерт в памет на капелмайстора Димитър Калчев, една от големите фигури в културния живот на Ямбол. Под диригентството на Маестро Васил Шейтанов, публиката в Синия салон се наслади на класически творби като „Неаполитанска песен” из балета „Лебедово езеро” на Чайковски, откъс от „Аида” на Джузепе Верди, „Кармен” от Бизе, „Серенада” от Шуберт, за да се стигне във втората част от концерта до музиката на Франсис Лей от знаменития филм „Любовна история”, появил се по екраните през вече поотдалечилата се 1970 година. Такъв концерт не можеше да премине и без „Хелоу, Доли”, а за финал на вечерта оркестърът даде на слушателите джазовия „Американски патрул” на Глен Милър.
Добре бе намерено времето и начина, по който публиката се върна назад в музикалния живот на града ни, с факти от живота на Димитър Калчев.
Музикантът е роден през 1903 година в село Бояново, Елховско, завършва средно образование в знаменитата ямболска Педагогическа гимназия, след което учи в Консерваторията. Димитър Калчев действа с размах и създава в Елхово най-напред Духов оркестър, а след това и Джаз формация. През 1942 година става капелмайстор на ямболския Военен оркестър.
По-късно Калчев основава в читалище „Съгласие”, заедно с Иван Качулев и Атанас Паленков, Духовия оркестър, на който е първият диригент, има възлова роля и в появата на Детската музикална школа в най-старото читалище в града ни. През настоящата 2015 г. се навършват 40 години от смъртта му.
Нищо сякаш не се губи в този свят, в Духовия оркестър днес солисти са племенниците на стария майстор – единият е Димитър Калчев, другият – Калчо Калчев. Те, заедно с колегите си, под палката на Маестро Васил Шейтанов, направиха петъчната вечер и романтична, и страстна, и сладостна.
Тръгвайки от „Аида” и финиширайки с джазовия ритъм на „Американски патрул, за да покажат, че за добрите музиканти няма жанрови граници.

About the Author :