Стралджа- център на песенното и танцово изкуство

DSC00078На 16 и 17 май Стралджа става център на две  фолклорни прояви от национален характер. Деветият Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” ще даде възможност за изява на таланти в народното пеене от различни възрасти от цялата страна. Организаторите от общината и читалище „Просвета-1892”са поканили за председател на журито проф.д-р Георг Краев, който е участвал в журито и в предишни издания. Оценка на музикалните изпълнители ще дават  още Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Филип Кутев” Котел, известната поп фолк певица Деси Слава, носител на Голямата награда на името на Вълкана Стоянова, Дарина Славчева, също призьор на конкурса , солист на ансамбъл „Тракия”, преподавател в АМТИ Пловдив, Тодор Тодоров, административен директор на ансамбъл „Филип Кутев”,  Стоян Варналиев, ученик на Вълкана, лауреат на конкурса.

Заявилите участието си в конкурса до момента са над 30. Желание за представяне на събора за танцово изкуство „Мараш пее” са потвърдили 17 колективи между които професионални и самодейни.

За председател на журито за народния събор „Мараш пее” е поканен акад. Крум Георгиев, носител на световен ОСКАР за фолклор, музикант , голям приятел на Стралджа и стралджанци. Членове на журито ще бъдат  отново проф.д-р Георг Краев, Мария Градешлиева, Николай Ников,фолклорист и етнолог, Тодор Тодоров.

About the Author :