Стралджа участва в Парада на природните науки

DSC00467Провеждането на открити уроци в СОУ ”П. Яворов” Стралджа е често предизвикателство за учениците и за преподавателите, които се стараят да въвеждат нови и оригинални идеи в учебния процес.  Проведеният открит урок по химия „Тежки метали и околна среда”, в рамките на „Парад на природните науки” организиран от РИО Ямбол,  беше на вниманието на Емилия Григорова, ст. експерт по химия и опазване на околната среда при МОНМ и Пенка Илиева, началник на РИО. Гости в кабинета по химия бяха кметът на общината Митко Андонов, заедно със зам. -кмета Мария Толева. С очакване да станат свидетели на един иновативен урок в класната стая влязоха учители и директори на учебни заведения от областта.

„Здравейте бъдещи колеги!” поздрави с усмивка учениците г-жа Григорова веднага след като беше представена от директора Валентина Маринова.  Урокът започна без видимо притеснение от страна на учениците, за което може би своята роля изигра непринуденото и лъчезарно поведение на Диана Георгиева, преподавател по химия.

DSC00479Неусетно в рамките на учебния час тя увлече учениците в дебрите на науката, предизвика любопитството им, за да покажат не само отношение, но и активност в опознаване на тежките метали. Станислав, Данчо, Вальо, Доби, Недко, Жанет, Ани, Симона…се надпреварваха да вдигат ръка, за да бъдат част от урока. В предварителна домашна работа  младите химици бяха приготвили своите доклади за някой от тежките метали. Разказваха увлекателно за оловото, цинка, желязото, даваха интересни подробности за значението на среброто или медта. Изключително интересно прозвуча и информацията на Доби за  това доколко безопасно е производството на ЗПТ в Стралджа. И всички  добре запомниха, че в човешкото тяло  има 76 елемента, от които само 14 не са метали.  Докато попълваха работния лист с поставени от г-жа Георгиева задачи  десетокласниците не допуснаха нито веднъж грешки, за което заслужиха поздравленията. Спокойни, уверени в знанията си, с видим интерес към тази трудна наука учениците дадоха заявка, че могат да продължат образованието си в тази посока. Поставяйки 6-ца както на г-жа Георгиева, така и на целия Х клас гостите  потвърдиха единодушно :”Химията не е наука за всички, но определено е наука за учениците на СОУ”П.Яворов!”

DSC00465„Помнете, че за вас е привилегия да се обучавате в такъв кабинет! Заслужавате тази среда. Усвоявайки тайните на химията вие  се учите да разбирате света около себе си, да познавате опасностите. Този час бе илюстрация, че вие се опитвате да опознаете в дълбочина една много необходима наука. Щастлива съм, че днес бях сред вас!”, поздрави участниците в урока г-жа Григорова, която не спести добрите думи и за преподавателката Диана Георгиева, и за директора Валентина Маринова, прибавяйки благодарност и към кмета на общината Митко Андонов за вниманието към училището и осигурените прекрасни условия за образование в града. Не по-малко щедра в оценката си беше и г-жа Пенка Илиева, както и останалите гости. „Урок за приложение на добри практики”, „урок, който изгражда личности”, „урок с практико-приложен характер”… това бяха част от определенията на педагозите за видяното в кабинета по химия.

„СОУ”П.Яворов” Стралджа непрекъснато дава гаранции за добра подготовка на учениците!”- потвърди г-жа Маринова. Близо 90 % от завършващите всяка година продължават във ВУЗ, завършващите VІІ и VІІІ клас категорично предпочитат да продължат средното си образование в родния град. Като бъдещи планове г-жа Маринова сподели готовността на ръководството да се разкрие паралелка за профилирано обучение в 9 клас, което ще се предхожда от проучване  мнението на учениците.

„Видяхме  един урок, поднесен много професионално, модерно. Сериозно подготвен, оригинално поднесен, с всички етапи на класическия учебен урок., с непренудени преходи.  Приложените методи са бъдещето и вие много добре се справяте!” категорична беше г-жа Григорова с което предизвика и кмета на общината Митко Андонов да пожелае ученици от съседните селища и областта да проявят желание да учат в СОУ ”П. Яворов”. А приятно развълнуваната г-жа Георгиева сподели: „Много си обичам работата! Обичам да правя уроци, които предизвикват интереса на учениците, щастлива съм, че работя в такова училище, където са предоставени всички условия за един преподавател!”

Откритият урок отмина. Със сигурност за него ще се говори в преподавателските среди, ще се обсъжда, ще бъде пример за мнозина. По-важното все пак е, че този урок остави своята следа в съзнанието на учениците. И в следващия час те ще влязат още по-подготвени и мотивирани да бъдат част от „химията” на преподаването.

About the Author :