Стралджа танцува и пее!

DSC09615aНародният събор “Мараш пее” събра в събота вечерта стотици на площада в Стралджа, където на откритата сцена тържествено кметът на общината Митко Андонов  откри събора с обръщение към участници и гости. “Нужен ви е този събор като хляб и вода, като светлина и топлина” подчерта той и потвърди “Докато ние го пазим и той нас ще пази.  Защото “Мараш пее” е Стралджа, фолклорът е България!”

 

DSC09584aПо покана на кмета Митко Андонов скъп гост на събора “Мараш пее” беше Сергей Станишев, председател на ПЕС и на НС на БСП. Посрещнат топло и сърдечно от домакините с хляб и сол, поднесени от красиви самодейки на читалището, минути по-късно, веднага след откриване на събора от г-н Андонов, гостът направи специално обръщение към стотиците присъстващи на площада. “Понякога се питаме защо империи са възниквали и са се разпадали, народи са изчезвали, а ние, българите, оцеляваме и продължаваме напред. Защото това, което ни дава сила, е чувството ни за общност, народния дух и традициите. Самият факт, че вие поддържате този народен събор повече от 50 години, е най-доброто доказателство за това. Чрез събора вие доказвате себе си, таланта си. Щастлив съм да бъда сред вас!”  каза Сергей Станишев  и за пореден път изрази задоволството си от доброто управление на общината и  поднесе благодарност към кмета Митко Андонов.

DSC09621a“Всеки път когато идвам в Стралджа аз виждам нещо ново. И това е радващо! Имате ново фотоволтаично осветление и градът, селата изглеждат по друг начин. Вашата община е спечелила проекти за над 1 млн.лв., работите по нови и това променя живота към по-добро.” Според г-н Станишев надеждата, справедливостта, по-доброто утре на България може да се реши чрез участието на всички в предстоящите избори за ЕП.”Сега е момента да променим Европа и тя да се обърне към нашите проблеми, да покажем какво бъдеще искаме, за себе си, за България, за Европа. Заедно с това да гарантираме, че в България няма да има връщане назад и ще имаме своето бъдеще в своята страна.”

DSC09626aМежду останалите гости на г-н Андонов бяха и народните представители Атанас Мерджанов, Кирчо Карагьозов, Иван Чолаков, Димитър Иванов, областният управител Николай Пенев, зам.областният управител Иван Иванов, Христо Христов, кмет на община Болярово, Иван Върляков, изп.директор на РАО “Тракия, спонсори, представители на бизнеса и др

 

DSC09570aИ времето се усмихна, за да стартира успешно народния събор “Мараш пее” в Стралджа. Облаците изчезнаха далече, грейна слънце в късния след обед и настроението на всички се повиши. За да достави обичания и очакван народен събор истинско удоволствие на всички почитатели на българския фолклор. След като в продължение на повече от два часа фолклорни певчески колективи от читалищата на общината изпълняваха народни песни и показваха народни носии, след откриването на събора , самодейци от читалище”Просвета-1892″ Стралджа  със запалени факли се качиха на сцената. Като благослов прозвучаха думите за възхвала на народното изкуство. И пожелание този събор да бъде и да пребъде. Традиционно първи показаха своето танцово изкуство майсторите на стралджанските народни танци от ансамбъл “Въжички”. Богатата програма на ансамбъл “Българе” вдигна неимоверно настроението и публиката многократно аплодира гостите. И  хора се виха на площада, и много радост имаше по лицата на хората. В неделния ден  продължава танцовата конкурсна програма с участие на над 15 колективи. Те се оценяват от жури с председател акад. Крум Георгиев.

Надя Жечева

About the Author :