Стралджа празнува 45 години от обявяването й за град

IMG_0877Денят започна с поднасяне на венци пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци.

Кметът на общината Митко Андонов, заедно със своите гости , посетиха  църквата „Св. Архангел Михаил”, за да присъстват на   благодарствения молебен отслужен от свещеник Димитър.

 

DSC02290Малко по-късно с химна „Мила Родино” и знаменосци започна тържественото заседание на ОбС. Председателят  Атанаска Кабакова поздрави гостите, съветниците, гражданите. Обърна внимание върху работата на ОбС, съвместно с общината, която винаги е в подчинение на това градът и селата да се развиват, да се осигуряват възможно най-добри условия за живот на хората. В изпълнение на дневния ред слово за празника произнесе кметът Митко Андонов.  „Грижата на общинското ръководство е темповете на градеж да продължават, разработката и реализацията на проекти – също. И целта ни остава една – Стралджа и общината  да се превръщат във все по-добро място за живеене, хората да се чувстват спокойни, да има повече и добри възможности за реализация, икономиката и земеделието да имат своите успехи, за деца и ученици да създаваме все по-добри , модерни условия за образование и възпитание, активната социална политика да има още по-добри измерения.”, добави той, за да поднесе поздравленията си към жители и гости.

DSC02204Във връзка с честване 45-годишнината от обявяването на Стралджа за град, по Статута за морално и материално стимулиране, за принос в развитието на Стралджа и общината, по решение на ОбС и със заповед на кмета Митко Андонов бяха наградени изявени стралджанци.

С най-високото  звание „Почетен гражданин на Стралджа” бе удостоен Пеньо Атанасов Маринов.  Плакет на името на П.Кр.Яворов бе присъден посмъртно на проф. Панайот Панайотов. Почетен знак – плакет получиха Атанас Мерджанов, народен представител , Иван Георгиев, Валентина Маринова, Николай Николов, Курти Илиев, Иван Димитров,  Велчо Тончев. С Почетен знак – герб на община Стралджа бяха удостоени Димка Димитрова, Георги Парушев, Михаил Тенев, Александър Станчев, д-р Андон Василев,   Виолета Андонова, Петър Драгиев. Протоколен подаръчен сувенир  получи и Почетния гражданин на Стралджа Тяна Толева.

DSC02232Връчвайки наградите г-н Андонов поздрави всеки от призьорите с благодарност за всеотдайния труд в името на Стралджа и общината.

Празничният ден в Стралджа продължи с официална церемония по издигане знамената на РБългария, на общината и на ЕС. Кметът Митко Андонов произнесе празничното си поздравително слово. Пред многобройните жители и гости на града обръщение направи народния представител Атанас Мерджанов, който  определи развитието на Стралджа като плод на една постоянна, целенасочена и упорита работа на общинското ръководство  и кмета Митко Андонов. Прочетен беше   поздравителен адрес  от Михаил Миков, народен представител и председател на НС на БСП и на парламентарната група на „БСП-лява България”. Поздравителни адреси до г-н Андонов изпратиха още Николина Ангелкова, министър на транспорта, Николай Пенев, обл.управител, кметовете на общините Ст.Загора, Сливен, Ямбол, Гълъбово, Кричим, Първомай, Котел, Нова Загора, Тополовград, Мъглиж, Карлово, Болярово и др. Поздравления бяха поднесени  и от Гинка Чавдарова, изп.директор на НСОРБ, Янка Такева, председател на СБУ, Генчо Иванов, директор на ОД на МВР и др.

DSC02304Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Въжички” при читалище „Просвета-1892”. Радост за стралджанци и гости беше участието и на поп фолк певицата Ивана, която вдигна настроението максимално.

 

 

 

 

About the Author :