Стралджа празнува Трифон Зарезан

DSC02945Красив празник! С много настроение! С наздравици и благопожелания за здраве и берекет! Могат го стралджанци, организират го така както сърцето диктува, радват се на гостите, хвалят се с виното и ракията, хващат се на хорото и са сигурни, че новата година ще бъде по-добра. Ще помогнат с труда си! Цар Трифон – неотразимия Добрин Енев не само добре диктува празника, но и даде тон за настроението. Лозари и винари получиха благословията и от свещеник Димитър. Като домакин на празника Митко Андонов, кмет на общината, припомни славата на стралджанци с мискетовото вино и мускатовата ракия, благодари на всички участници, изрази увереността си, че и през тази година лозарите и винари ще се отстрамят както подобава. На лозята танцуваха ножиците в ръцете на майсторите, песни се пяха, хоро се люшна. Било е и ще бъде изобилието от вино и ракия в Стралджа. Обещанията се дават на Трифон Зарезан, есенес се броят пълните бъчви. Наздраве!

DSC02975Кметът на общината Митко Андонов и Цар Трифон връчиха наградите на най-добре представилите се винари, участници в тазгодишния конкурс на майсторите. Първото място при белите вина грабна Иван Жечков, на второ и трето място се наредиха Дончо Стоянов и Йордан Узунов. При червените вина най-добро се оказа виното на Владимир Рахнев. Дончо Стоянов отново спечели второто място. На трето се нареди Паруш Тенев. Честито! Догодина повече и по-добро!

DSC02995Гост на празника Трифон Зарезан в Стралджа беше народния представител Атанас Мерджанов. Той поздрави местните лозари и винари изразявайки своето уважение към труда и уменията да правят едни от най-добрите вина и ракии у нас. Г-н Мерджанов сподели очакванията си, че стралджанци ще съхранят добрата традиция, ще направят всичко необходимо , за да поддържат винарската слава на този край.

DSC02940Да споделят радостта на стралджанци тук бяха и Стойчо Стойчев, управител на ЯТПП и Таня Балъкчиева, зам.-председател, представители на институции и фирми, Евгени Тренчев, собственик на винарска изба “Мараш” и продължител на винопроизводството в района, лозари от Лозенец и други села на общината. Поздравления за празника на Стралджа изпратиха Петър Кънев, народен представител, кметове на съседни и приятелски общини.

DSC02963 DSC02933

About the Author :