Стралджа подготвя конкурс и събор

293779_585804428119575_2134350397_nНа 16 и 17 май   община Стралджа   и читалище „Просвета-1892” организират  провеждането на две национални  фолклорни прояви. Деветият Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” е насрочен за първия ден, а на следващия е традиционния събор на народното творчество „Мараш пее”.

На откритата сцена  на площад „Демокрация” в общинския център ще могат да се изявят таланти в песенното и танцово изкуство. Реализирането на Конкурса    цели  отдаване заслужена почит и признателност към голямата народна певица Вълкана Стоянова, родена в с.Люлин, община Стралджа, съхраняване и популяризиране на уникалното й песенно наследство. Освен това конкурсът ще предостави възможност за изява на изпълнители от цялата страна, откриване и стимулиране на млади дарования в областта на певческото изкуство.

Според утвърдената Програма  в 10,00 ч. кметът на общината Митко Андонов ще открие  Конкурса. Жури от специалисти- музиковеди, етнолози, фолклористи ще прослуша кандидатите , за да оцени  най-добрите. В раздел „А” състезанието ще бъде между трите възрастови групи   – до 14 г., от 14 до 18 г. и над 18 г. В раздел „Б” са включени професионалистите. Наградите – първа, втора и трета, поощрителна в разделите и възрастовите групи, Голямата награда на името на Вълкана  се осигуряват от община Стралджа. Вечерта  на 16 април , от 20 ч. организаторите  планират гала-концерт на наградените участници в конкурса.

На следващия ден, 17 май, празничното настроение ще продължи с народния събор „Мараш пее”, който традиционно се посвещава на танцовото народно изкуство. На сцената в Стралджа ще могат да се изявят професионални и любителски танцови колективи. Жури ще определи класацията като предвидените награди са   по възрастови групи – първа, втора и трета, Специална награда и Награда на кмета на общината.

Съгласно регламента крайният срок за  подаване заявките за участие в двете прояви е 30 април.

About the Author :