Стралджа пази кукерските традиции

DSC03233„Дълбока оран изорахме, едро жито засяхме!” докладваха като пред Господ кукерите в Стралджа като преди това щедро благославяха богата, плодоносна да е годината, здраве и живот да има във всеки дом, да бъде в дън земята злото, да царува доброто! На финала все се намираше някой да  произнесе гръмко „От нас бъдете поздравени и от Бога благословени!”

Над 500 кукери на възраст от 3 до 80 години дефилираха в Стралджа без притеснение, че тънък дъжд ръмеше. Групи от Лозенец и Първенец, от Иречеково и Грушник, от Зимница и Маломир, от Драгоданово, Камен, Г.Александрово… показаха своите обичаи, демонстрираха майсторство на изработените гугли и капашони, танцуваха красиво, раздрънкаха стотици хлопки и събраха ръкоплясканията на зрителите.

DSC03316Кметът на общината Митко Андонов, който откри празника, припомни дълголетната традиция на кукеровден в Стралджа, разказа за голямата местна любов да се съхранява и обогатява наследеното от дедите, интересно  припомни някой от символите на маскираните, определи значението на пъстроцветието в гуглите и костюма. В тон с традицията г-н Андонов  отправи  най-сърдечни поздравления към всички и благодарност за участието в празника.

DSC03235Докато зрителите наблюдаваха  разговорката вървеше около това, което очите виждат и сърцето усеща. Възрастните обясняваха на по-младите що е това рало и остен, бъклица и бакрач, паралия и месал…Разговорът се пренасяше в спомени от старо време за сеитба на нивата, за месене на домашен хляб, за вкусът на червото и бяло вино, на баницата от ръцете на баба…

 

 

DSC03240Ето, и затова е ценен и обичан този празник! Затова няма да се изгуби във времето! Ще го продължат онези малки сладки кукерчета с красиви и пребогати костюми от Стралджа и останалите групи, които старателно повтаряха  в кукерската група всичко   „като големите!”

 

 

 

DSC03251Жури от познавачи на местния фолклор разпредели наградите, които връчи г-н Андонов.  Като най-добро беше определено участието на групите от Първенец, Драгоданово и Глушник. На второ място са класирани кукерите на Иречеково, Зимница и Блатец, на трето се наредиха Лозенец, Александрово и Камен.  Наградата на кмета Митко Андонов  зарадва  кукерите от Маломир. Със специалната награда  бяха удостоени домакините – кукерите от читалище „Просвета-1892” Стралджа.

 

About the Author :