Стралджа бедства от наводненията

DSC02433След една безсънна дъждовна нощ за живеещите в ромския квартал  северно от Стралджа и активната работа на зам.кмета Иван Георгиев, Илия Илиев, гл.специалист „ГЗ” заедно с екипи на ПБЗН, РУ”Полиция”, БКС , утрото в града започна с нови грижи. На своя пост беше и Иван Иванов, довчерашен зам.областен управител, който се върна в общината отново като зам.кмет. Направените проучвания в близки общини доказаха, че наоколо няма скъсани язовири, прииждащата от полето вода е насъбрана от падналия дъжд, количеството на който само в Стралджа достигна 90 л/кв.м. За изведените при роднини ромски  семейства с малки деца от наводнените паянтови къщи още от сутринта започна организация по настаняването им във физкултурния салон на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа.

DSC02426Малко след осем часа бе изключено и ел.напрежението в бедстващия район, за да не се стигне до инциденти. Автобус на общината превози над 30 души – бебета на по два месеца, малки деца и майки до училището, където им бе осигурена топлина, закуски, вода, сухи чорапи.  През това време в квартала  под ръководството на г-н Георгиев и г-н Иванов започна удълбочаване на задръстените канавки, за да може силната вода прииждаща от полето да се оттече без да пакости. На помощ се включи  трактор на БКС, екипи на полицията се намесиха за осигуряване безопасност на движението, специализираната кола на ПБЗН беше на разположение за източване вода от бедстващи домове. През цялата нощ мътни потоци заляха къщите, дворовете, наводниха се десетки мазета във всички по-ниски части на   града. Дъждът продължи да вали и преди обед, което усложняваше обстановката.

DSC02408Водата безшумно търсеше своето място в равния като тава терен на Стралджа  завземайки все повече територии.  Спазвайки предварителните планове  членовете на Щаба за борба със стихийните бедствия  направиха и невъзможното , за да не се допуснат жертви или  по-големи щети за семействата.

Около обяд дъждът поспря, водата в р.Мараш край Атолово падна с около 20 см., по-спокойни бяха информациите на кметовете  по селата.

DSC02432В Лозенец наводнението се запазва в големи територии, но водата постепенно се оттича, в Иречеково не се стигна до наводнени къщи. „Водоемът се напълни с мътна вода и от чешмите протече мътилка”, тревожно сигнализира кмета Николай Генов.

 

 

 

 

DSC02406И в Зимница се справиха  с проблема, във Воденичане водата от полето наводни първия етаж на две къщи, но реката има възможности да поеме  още вода, потвърди Петранка Крайчева, кмет на селото. В Джинот язовирите издържаха напрежението, водата прелива към р. Мочурица, наводнена е една къща, където цяла нощ изпомпват. Притесненията на стопаните там са заради  1600 дка с есенници, които остават под вода. В Люлин дежурят  край язовира с надеждата, че дигите ще издържат. От снощи водата там започва да спада, информира кв. наместник Диньо Капитанов.

 

DSC02419Тепърва ще се прави равносметка на щетите в цялата община. Ще се предприемат допълнителни мерки за борба със стихията и недопускане на жертви и големи материални загуби.

About the Author :