Сто четиридесет и две години свобода

„От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

помня го клането и страшното време…“

Емоционалният рецитал на актьорът Николай Вълканов и неговите ученици Диан и Кристиан, както и на петгодишната Ива от село Безмер, разчувства стотиците събрали се да поднесат цветя на Мемориала в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство руски воини и български опълченци от 30-та пехотна дивизия в лесопарк „Бакаджик“. Патриотични песни изпълниха певческата група при Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, с. Генерал Инзово и хор „Елена Граматикова” към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий в съслужение с отец Стоян отслужиха заупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни.

В честването се включиха Димитър Иванов- областен управител на област Ямбол, Нели Славова- председател на Общински съвет- „Тунджа“, Антон Шиков- председател на Общински съвет Ямбол, Валентин Ревански – кмет на община Ямбол, заместник кметовете на общините „Тунджа“ и Ямбол- Ели Василева, Георги Чалъков, Станчо Ставрев, Енчо Керязов, Михаил Керемидчиев,

полковник Милен Димитров – командир на гарнизон Ямбол и командир военно формирование Безмер, подполковник Валери Христов- началник на Военно окръжие Ямбол, комисар Георги Кючуков – началник на охранителна полиция при Областна дирекция на МВР-Ямбол,  Илиян Анастасов- началник на РУ „Полиция“- Тунджа, председателят на Областния съвет на Движение „Русофили” инж. Стоян Проданов, представители на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД, Клуб „Съотечественик”, клуб „Традиция“- Ямбол, общински съветници, ръководители на институции, кметове на населени места от общината и много граждани.

В словото си кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев се обърна с думите: „…На трети март 1878 година народът ни сбъдна мечтата си за свобода, а криле и сила на тази мечта дадоха просветителите, хилядите знайни и незнайни герои, защото й се посветиха безрезервно… Сега имаме лелеяната свобода. Сега наша е отговорността да градим настоящето и бъдещето, с достойнството и силата на българския дух, с най-чистата обич към род и Родина, за да пребъде България!“

След едноминутно мълчание в знак на признателност към подвига и саможертвата на героите всички участници в честването поднесоха венци и цветя, а клуб „Традиция“- Ямбол бе почетен караул.

About the Author :

Leave a reply