Сто животни даряват в Шарково от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

384x216Сто агнета и кози раздават днес, 9 юли 2019 г., от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на пострадалите от чумата по животните стопани в района на Шарково. Това става близо година след като заради сериозното заболяване животните бяха евтаназирани. В звисимост  кой стопанин колко животни е загубил, сега от асоциацията му подаряват от 2 до 10 броя.

Сред щастливците е и станала известна покрай бедствието с чумата Тодорка Сакалиева, по-позната само като баба Дора. След като подарената й преди време козичка роди две яренца, днес тя получава още две козички. “Дано господ да ми дава здраве и дълъг живот да се радвам на моите козички”, е сега единственото й желание.

Инициаторите на тази акция са се свързали с най-големите ферми в страната, оттам са откликнали и в рамките на два дни е създадена организацията по събиране и раздаване на животните. Левовата равностойност на даряваните агнета и кози е около 50 хил. лева. Това са елитни женски животни, предназначени за размножаване.

Стопаните, пострадали от чумата по овцете и козите, са получили отдавна полагащите им се обезщетения от държавата, включително компенсациите за пропуснати ползи, тази година се плащат и компенсациите за цената на млякото. Хората обаче се страхуват да гледат овце, част от стопаните са преминали от овце към крави.  “Искаме те да преодолеят психологическата бариера. Смисълът на този подарък е едно ново начало, което те като че ли не са могли да си дадат, въпреки изплатените средства”, коментира пред Нова телевизия представителят на Асоциацията по овцевъдство и козевъдство Симеон Караколев.

 

 

About the Author :

Leave a reply