Стотици посрещнаха Слънцето с мистиката на траките на античния Кабиле

02В мистичния свят на древните траки се потопиха стотиците посетители днес на скалното светилище в Археологическия резерват „Кабиле“ край Ямбол. В ранната утрин на най-дългия ден в годината за първи път бе пресъздаден ритуал по посрещането на Слънцебога от преди няколко хилядолетия. Мистични танци, факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела и жречески ритуал бяха сред основните елементи, пренасящи в миналите епохи. Представената обредната реконструкция по посрещането на Слънцето бе основана на извори от древността и в максимална степен се доближава до начина, по който са били извършвани тези ритуали, сподели авторът на сценария тракологът проф. дин Валерия Фол. Култът към Слънцето и почитането на Слънцебога като върховно божество в тракийската митология бе основна тема и на представената от нея лекция.

03Посетителите имаха възможност да наблюдават изгрева в Деня на лятното слънцестоене и през телескопи, със съдействието на ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум, да вкусят специална „слънчева храна“, приготвена от възпитаници на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. Съпреживяването на древния ритуал на скалното светилище зареди емоционално присъстващите, дошли от различни части на страната в единственият у нас изцяло запазен тракийски град.

04Своеобразното пътуване през времето бе осъществено по инициатива на община Ямбол и Регионалния исторически музей. Тракийският и античен град Кабиле е в списъка на 100-те национални туристически обекта и е носител на най-престижното отличие „Изборът на българите“ в първите годишни награди на Министерството на туризма от 2016 г.

0506 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

About the Author :

1 Comment to “Стотици посрещнаха Слънцето с мистиката на траките на античния Кабиле”
  • анКа
    June 25, 2017 - Reply

    Хайде да не се изказвам …

Leave a reply