Стоседемдесет и пет години от рождението на Капитан Петко войвода

???????????????????????????????На 23 август 2019 година с тържествено честване Тракийското дружество в село Генерал Инзово, община „Тунджа“, отбеляза 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, чието име носи и дружеството.

На празника присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, Андон Кръстев- секретар на общината, Галин Пантелеев- кмет на село Генерал Инзово, Красимир Премянов- председател на Съюза на тракийските дружества в България, Михаил Вълов- председател на дружество „Тракия“ – гр. Ямбол, много жители и гости на селото, които изпълниха площад „Тракия“.

???????????????????????????????С емоционални думи за Капитан Петко войвода деца от селото, след които и Маринка Василева- председател на местното тракийско дружество, дадоха начало на тържественото честване. Слово за патрона на Съюза на тракийските дружества в България произнесе и Красимир Премянов, като програмата на националното честване на годишнината и съградените паметници за легендарния войвода бяха част от акцентите в него. Заедно с Михаил Вълов той връчи и плакети на Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“.

???????????????????????????????Слова произнесоха също Георги Георгиев и Галин Пантелеев. „С тържественото честване на рождението на Капитан Петко войвода ние пазим жива паметта за него. Надявам се, то да е стимул и за младите хора да научат повече за живота и дейността му, а защо не и стимул да опознаят още по-добре историята ни, в която редом с войводата са оставили следи толкова много забележителни личности…“ каза в словото си кметът на община „Тунджа“.

???????????????????????????????В богатата програма, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, взеха участие Радка Караникова, Фолклорна група „Тракийски напеви“, Певческа група „РетроАкБунарки“, талантливите „АкБунарчета“ и малката Ванеса Кючукова, които впечатлиха присъстващите със своите изяви, както и фолклорен ансамбъл „Тунджа“.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? 8 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

About the Author :

Leave a reply