Стоим стабилно или сме фалирали?

Borko_posl„България стои стабилно и няма проблем да взимаме кредити от чужди банки”, бе категорична проф. Христина Вучева във вторник. Един младок, на който май почти никой не му е чувал името, пък бе направо щастлив от огромния дълг, който властниците искат, и ще трупнат на главите ни.

И той финансист, по-скоро макроикономист. От такива младежи, които не са изкарвали и един лев самостоятелно, винаги съм се страхувал най-много. Те познават хората, и икономиката на България, само на книга. Не са ходили никога нито в селата из Странджа, нито в промишлените зони на градовете. Кабинетни плъхове, най-често сложени на хранилка към някоя американска фондация или към неясно кому нужен институт към Българската академия на науките. В БАН гъмжи от такива институти – който иска, може да провери.

А елементарната и тъжна истина е, че държавата ни е във фалит. Взима заеми, за да плаща лихвите по други заеми. За да плаща тарикатлъците на такива като Цветан Василев – апропо, този „банкер”, кога най-после ще го арестуват, нали имаше издаде такава заповед?

Една държава, потънала до шията в дългове, е най-лесна за манипулиране, тя е васална. И е безумие да се хвалил с това, че чуждестранните банки имали желание, и готовност да ни отпускат кредити. Ако е това голямото ни постижение, то и идиотизъм – и по времето на Тодор Живков западните банки пак ни даваха заеми. И натрупаха при зрелия социализъм десетина милиарда долара, които обявиха после за огромни, и за една от най-съществените причини, довели до фалита на България. Щом тогава сме били валат с външен дълг от десетина милиарда, как сега няма да попаднем в същата яма. Или тогава ни лъгаха, за да изгорим и суровото, и сухото. Няма държава без външен дълг, така е, мнозина твърдят, че САЩ е с такъв външен дълг, който по същество я прави държава в положение финансов партер. Не виждам обаче приликата между Щатите и България, както няма такава и между Израел и нашата страна. Когато е нужно и американците, и евреите, ще раздрусат дървото, за да останат там, а долу ще си натъртят задниците абдалите. Сред които ние ярко ще изпъкнем.

И е пълен абсурд казаното от проф. Вучева тия дни – България да е стабилна, щом всяка година взима все повече и повече кредити.

Ние сме ясни, пътници сме, но все някой ще остане след нас. И ще ни „ръкопляска” за наследството. Както ние правехме овации…

Борислав Ненов

About the Author :