Стогодишен юбилей

PENTAX DIGITAL CAMERAВеса Янева – туристка-ветеранка, учителка и бивш директор на училище, посрещна своите 100 години на 21 юли 2019 г. с девиза “С висок дух и силна воля срещам всяка житейска неволя”..

Един живот, устремен все напред и както тя самата пише:

„Вървях сред бури, със силен дух, безотказно,

Падах, ставах, борих се и ненапразно !

Сама всичко с труд, чест и воля постигнах

И ей на ! До завидните сто години стигнах!

И с бразди печални по лицето

И с травми дълбоко в сърцето

Ако ден ми остава, то за мен е век,

Че още живея, че съм човек !

Вдъхновена, с много енергия заредена

Не вървях, а летях високо устремена !

Не стъпвах долу в падината,

Крачех все по билото на планината! „

С това голямо сърце тя предаде на поколения ученици огромната си любов към природата и планината, които се научиха да я обичат, да бродят и да я пазят.

След пенсионирането си Веса Янева става член на клуба на туристите –ветерани към ТД ‘Кабиле” в Ямбол. Бродила е из Пирин, Рила, Родопите, Стара планина, Средна гора, а да не говорим за Сакар и Бакаджиците. Незабравими са спомените за изкачените почти на всички първенци в България и то не по един път. През годините активно се включва  в организационната и културно-масовата дейност на дружеството като изготвя сценарии и ръководи всички мероприятия, свързани с чествания и срещи с клубовете от други градове. Подготвя и изнася лекции във връзка със забележителни дати. Участва активно в певческата група на клуба и е автор на много песни, които ямболските туристи-ветерани все още пеят. По време на походите, на зелената морава, провежда забавни програми за рождени и имени дни. Под студените чучури на планинските чешми организира кръщаване на новите туристи с  интересни ритуали.

А какво да кажем за писателската ѝ дейност – след всеки поход тя описваше подробно случилото се с майсторско умение, с непринуден хумор и то в римувана проза.

Това си ти, мила Весе! Затова на твоя празник имаше толкова много хора, които засвидетелстваха своята обич – приятели от Тракийското дружество, както и твои колежки учителки с поздравителен адрес и огромен букет от свежи цветя. Не те забрави и Община Ямбол в лицето на зам.-кмета  г-жа Бицова – също по професия учител. А ние, туристите-ветерани, бяхме най-щастливи. С поздравителни адреси от Златка Илиева – председател на Клуба и от Мария Желязкова стоплихме сърцето ти. А с подаръка, който ти поднесохме от сърце, ти пожелахме да топлиш тялото си в студените дни и нощи и винаги да ти напомня за нас, туристите-ветерани. Не забравихме и цветята, поднесени от дългогодишния турист Божидар Георгиев, с чиято майка сте вървели дълги години в планината и сте изпели много песни в хижите.

С духането на свещите на голямата торта ние всички, мила Весе, ти пожелахме здраве, радост, жизнени сили и творческо вдъхновение ! Да продължаваш да бъдеш със щедро сърце и с хумор лек в новия двадесет и първи век!

Дерзай все така с много доброта, духовно богата, щастлива и неотразима!

За многая лета!

ЗЛАТКА ИЛИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КТВ „Л. БРЪНИКОВ”-ЯМБОЛ

About the Author :

Leave a reply