Стефан Стефанов отнася кръста в Афганистан

IMG_148034-годишният Стефан Стефанов за трета поредна година успя да стигне пръв до кръста, хвърлен на Богоявление в Тунджа, и ще отнесе християнския символ в Афганистан. Сливналията е военнослужещ и след няколко дни заминава с българската рота за мироопазваща мисия. Стефанов вече е бил веднъж в Афганистан, през 2010 г.
Днес за кръста се хвърлиха 15 души, но Стефан ги изпревари безапелационно. За пореден път в надпреварата участва и доайенът Атанас Балахуров.
Преди това, от 11,30 часа, пред църквата „Свети Николай”, бяха осветени бойните знамена, молебен отслужи архиерейският наместник и ставрофорен свещеноиконом отец Панайот Чакъров в съслужение с отец Янко Янков. На освещаването на бойните знамена присъстваха областният управител Николай Пенев, кметовете на общините Ямбол и „Тунджа” Георги Славов и Георги Георгиев, директорът на ОД на МВР Генчо Иванов. ”До последния си дъх ще отстояваме правото си да наричаме тази земя своя родина”, заяви в словото си представителят на ямболския гарнизон.
На церемонията пред най-голямата ямболска черква нямаше нито един народен представител от Ямболския избирателен район.
„Вярвах в себе си и стана това, което исках. За трети път вадя кръста от Тунджа. Искам да пожелая на всички именници най-вече здраве, и да вярват в себе си. И Господ да бъде с тях”, каза след изваждането на кръста Стефан Стефанов. Той е сливналия, но служи в ямболския гарнизон. ”Аз много вярвах, че ще извадя кръста, и както видяхте, това стана. Утре предстои изпращане на 16-та рота за Афганистан, искам да пожелая, както на себе си, така и на останалите момчета, както отиваме, така и да се върнем от мисията – живи и здрави. Кръстът, който извадих, ще го взема с мен в Афганистан. С много труд всичко се получава. Десетина дни се подготвях специално за изваждането на кръста, това изисква подготовка, не става само със сваляне на дрехите и хвърляне в реката”, каза още Стефан Стефанов, който е семеен и има дете на 5 г.
По традиция архиерейското наместничество даде 200 лева на извадилия кръста, от община Ямбол също наградата бе 200 лева. Мекото и топло като за Йордановден време, събра стотици край моста на Тунджа, сред тях много шумни и активни бяха ромите, които посрещнаха с бурни овации излизането на Стефанов с кръста от реката.

Борислав Ненов

About the Author :