Стефан Личев дебютира с поезия, съзрявала повече от три десетилетия

DSC02364Ямбол, 09.01.2018 г.

Тази вечер в залата на Безистена се състоя премиерата на стихосбирката „Самотни редове“ на Стефан Личев, познат предимно като политик и успешен бизнесмен. Премиерата бе на неговия рожден ден, в присъствието на областния управител, кметовете на Ямбол и община „Тунджа“ и техните заместници.

С изпълнение на стиховете му на музикален фон, осигурен от квартерт „Дианополис“, актьорът Кольо Пехливанов въведе присъстващите в света на Стефан Личев. В ролята на домакин и водещ бе председателят на Дружеството на писателите в Ямбол поетът Тенко Тенев.

Книгата е факт, благодарение на автора на корицата и на илюстрациите  – художника, родом от Ямбол, проф. Иван Димов, редактор и издател е Иван Гранитски. Писателят Любомир Котев е написал специален текст към изданието, съучастие има и публицистът Исак Гозес – също автор на текст, поместен в книгата.

След големия път на Стефан Личев в политиката и в националния бизнес той ни приобщава към своите вълнения от младостта до днес, тъй като има и DSC02356нови стихове, въведе присъставащите Тенко Тенев.

Малцина знаеха, че Стефан Личев пише години наред, отделни специалисти знаеха, че той публикуваше в периодичния и литературния печат и в тази книга е събрано литературното му творчество от повече от три десетилетия, отбеляза редакторът и издател на книгата Иван Гранитски. „Значителна част от тези стихотворения отразяват раздвоеното самосъзнание на нашия съвременник, което е ранено, болно, объркано от толкова социални трансформации. Те носят духа на епохата“, каза още той. Иван Гранитски бе категоричен, че това не е книга, предназначена за лесно духовно възприятие. „Кара ни да се вълнуваме, да не забравяме своя род и корен, да не се поддаваме на изкусителната песен на космополитните сирени, които ни твърдят, че трябва да се откажем от нашата национална идентичност“. Издателят обобщи, че това не е просто дебют, а книга на зрял автор, зряла повече от три десетилетия. С тази книга Стефан Личев ще изненада професионалната критика и ще измести някои модни икони, без да го е искал, каза в заключение критикът.

Любомир Котев от своя страна отбеляза, че макар дълги години да е бил близо до Стефан Личев и да е негов приятел, не го е възприемал като поет, тъй като е бил свикнал с вторичното му битие на политик и бизнесмен. Изненадата за него е била, че Стефан Личев се е оказал истински, автентичен поет, той винаги е бил поет и никога не е изневерил на поетичната си същност. От там идва таланта му да съпреживява, да осмисля човешките събития и да изстрадва, отбеляза Любомир Котев.

Хумористична нотка внесе известният публицист Исак Гозес, включително и с питането си какво лошо му се е случило, че е прописал стихове. Отговорът дойде по-късно от автора – случило му се е нещо хубаво, открил поезията на Яворов и се влюбил в нея.

Самият Стефан Личев призна, че е говорил на стотици митинги и събрания пред десетки хиляди хора, но в този момент се вълнува повече. Авторът внесе и пояснение и в заглавието „Самотни редове“ – самотата не означава непременно нещастие, тя означава вглбеност.

На финала Стефан Личев се отдаде на раздаването на автографи, а още с пристигането си всеки от присъстващите бе получил от него подарък – приемиерната стихосбирка.

DSC02333 DSC02334 DSC02337 DSC02341 DSC02344 DSC02353 DSC02355 DSC02356 DSC02366 DSC02369 DSC02371 DSC02376 DSC02380 DSC02381 DSC02385 DSC02387 DSC02388 DSC02396 DSC02405 DSC02410 DSC02414

About the Author :