Стефан Бакърджиев, директор на Регионален исторически музей – Ямбол: Аудиогид на 5 езика ще разказва за „Тракийски и античен град Кабиле”

DSC04241aАрхеологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ спечели първо място в категория „Изборът на българите“ на Годишните награди в туризма за 2016 година. Археологическият резерват край Ямбол спечели най-висока подкрепа от 4,38 % при онлайн гласуването, в конкуренция с общо 150 туристически обекта в цялата страна. През 2016 г.  той има 11 200  посетители.

– Г-н Бакърджиев, на какво според вас се дължи първото място на  Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ в категория „Изборът на българите” в първите годишни награди за туризъм?

–  Кабиле е едно доста магнетично място. Място, където се концентрира част от тракийската цивилизация. Напоследък има едно доста активно търсене от страна на туристите да посещават обекти, които са свързани с тракийското, с тракийската цивилизация, с която всъщност ние се представяме като част от световното културно наследство. Може би затова Кабиле спечели тази категория, тъй като освен всичко останало, през последните години се извършиха доста дейности по отношение на самата социализация в археологическия резерват. Беше направен един атракцион, където бяха правени възстановки от историята на траките, от времето на римляните. Същевременно градът има връзка и с автомагистрала „Тракия”, тъй като се намира само на 600 м от магистралата. Има собствен пътен възел и връзка, което също даде възможност туристите да го посещават.

Освен всичко останало, от чисто историческа гледна точка градът е много интересен, тъй като тук може да бъде проследена историята от края на бронзовата епоха със създаването на светилището горе на Зайчи връх, което е било древна обсерватория до края на Средновековието, тъй като в рамките на резервата има останки и от средновековно селище.

Така че от една страна резерватът представя града през цялата античност и може да бъде проследена над 2 000 години история, тъй като Кабиле е един от най-значителните градове в тракийско време. Той е с площ от 280 дка, което го прави един от най-големите тракийски градове на територията на днешна България. Същевременно тук могат да бъдат видени останки от римско време, когато градът е бил един от най-значителните военни лагери на територията на провинция Тракия, същевременно могат да бъдат видени и останки от късната античност. Той е един от големите епископски центрове, тука една от най-големите епископски базилики, ранно християнски. Същевремеменно отново придобива статута на град и е едно значително духовно и административно средище в периода от 4 до 6 век.

– Кои са най-ценните обекти, които могат да се видят в самия резерват?

– В самия резерват археологическите проучвания продължават вече 45 години. Тази година ще се навършат 45 г. от редовните археологически проучвания в Кабиле. Проучванията се извършват от екипи от Регионален исторически музей Ямбол и от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, чийто студенти карат практиката си по антична археология тук. За този период може да бъде видяна част от тракийската крепостна стена, крепостната стена от късната античност. Същевременно са проучени една тракийска порта, няколко кули от тракийския период, т. е. говорим за средата на 4 в. пр. Хр. От римско време могат да бъдат видени две римски бани – едната е по-голяма, другата е малко по-малка, римската крепостна стена, източна порта. Експонирани са общо 12 обекта, които са на територията на резервата и те точно проследяват тази история от 4 в. пр. н. е. до към 14 в. след това.

През миналата година разкопките продължиха в две направления – едното беше при проучване на тракийския период, където работиха колегите от Софийския университет. Нашите разкопки бяха съсредоточени в проучването на една голяма цивилна сграда с площ над 1000 квадратни метра с вътрешен двор, колонада, което за първи път попадаме на цивилно жилище в рамките на резервата.

DSC03532–  Към резервата има и музей, какво могат да намерят туристите в него?

–  Към резервата съществува и голяма музейна експозиция с площ от над 1000 кв. м., където музеят е експонирал най-интересните находки не само от Кабиле, но тъй като магистралата е в близост ние решихме да експонираме най-интересните археологически експонати от територията на долината на река Тунджа, артерията около която е кипял животът в тази част на днешните български земи. Тук могат да бъдат видени в зала „Праистория” много интересни експонати, които са преди всичко от праисторическото селище при село Драма, където изцяло българо-немски екип е проучвало селищна могила от периода на късния неолит и изцяло на халколита. Естествено основната част е посветена на Кабиле, където туристите могат да се запознаят с цялата история през тракийския, римския и късноантичния период. Експонирани са много съдове, оръжия, каменна пластика. Експозицията завършва с експонати, които са от Българското Средновековие. Преди всичко, които са от проучвания на ямболската средновековна крепост и на манастирския комплекс край село Воден.

Имаме и една малка временна изложба, която всъщност представлява и показва най-интересните находки, които са открити при строежа на автомагистрала „Тракия”, където бяха проучени няколко археологически обекта от праисторията, от античността, от тракийската епоха.

– Има ли в музея нещо, което може да се види само тук и никъде другаде в България?

DSC03496–  Има много интересни експонати. В праисторията имаме един миниатюрен идол, който донякъде много прилича на „Мислителят” на Роден. Това е изключителен експонат. Той е много миниатюрен – около 2 см и половина, но показва майсторството и интелекта на праисторическия скулптор.

Тук може да бъде видяна голяма колекция от праисторически идоли, включително и изключително редките мъжки идоли от праисторията, тъй като знаем, че дотогава в праисторията обикновено се обожествява жената, но в края на праисторическата епоха все по-силна роля има мъжът и всъщност ние сме намерили точно такъв мъжки идол, праисторически, който е изключителна рядкост.

В музея има изложена интересна колекция от оръжия, които започват от времето на траките, така характерните криви мечове махайри, с които траките са известни. Може да бъде видяна ромфая, което е рядко оръжие от тракийската епоха, съответно римски мечове, средновековни боздугани, части от средновековни щитове, така че хората, които се интересуват от военна история могат да разгледат и да проследят оръжията през античността.

Имаме страхотна колекция от т. нар. кръстови реликвари, това са кръстови кулпиони, в които в Средновековието са се държали мощи или парценца от светия кръст, които са били притежание на висши духовници и богати хора.

Същевременно може да бъде видяна една много добра колекция от каменна пластика, характерна за тракийската епоха и римско време – две страхотни статуи на Склепий и Хигия, една статуя на римски орел, която е правена вероятно в Италия, тя е внос. Части от мавзолей от римската епоха и голяма колекция от оброчни плочки на тракийския конник.

За любителите на археологията тук те могат да проследят една доста широка гама – от 7 хилядолетие пр. Хр. до 14 в., т. е. късното Средновековие.

DSC03521– Кои са ценните монети?

–  Тук сме предложили образци на монети, които са сечени в Кабиле. Първо това са царските емисии от времето на Спарток, който е един от известните тракийски царе, неговият син Скосток, както и в последствие на емисии, които са сечени от страна на града. Характерното за монетите на Кабиле е, че на всички – и на царските, и на градските емисии, на обратната страна имаме изображение на Артемида Фосфорос, това е божеството, което е била пазителка на Тракийски и античен град Кабиле.

Същевременно тук може да бъде видяна една от най-големата колекция на амфорни печати, тъй като Кабиле в периода от 4 до 2 в. пр. Хр. е бил много мощен икономически и дистрибуторски център на стоки, които са внасяни от Средиземноморието. Тук могат да бъдат видени печати на почти всички известни гръцки градове, които чрез Егейско море и нагоре по Тунджа, която тогава е била плавателна, са внасяли вино и зехтин, които от Кабиле са били разпространявани във вътрешността на Тракия.

– Каква е идеята ви за развитие на този резерват?

–  Първо, да продължим проучванията и да експонираме нови обекти, които да бъдат атрактивни за туристите и същевременно да работим в посока интерактивност. От тази година за гостите ще бъде въведена нова услуга – това е получаване на аудиогидове, с които на 5 езика в отсъствието на екскурзовод, да изслушат беседи вътре в музея и извън музея. Подготвяме и възстановки, които се надяваме през туристическия сезон да бъдат правени на определени периоди – да кажем през седмица в събота в Кабиле да има възстановка, която да е атрактивна за гражданите и за туристите, които ще посещават Кабиле.

Интервю на Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply