Стачката в „Язаки” продължава, започна делото за нейната законност

???????????????????????????????Стачката в „Язаки” продължава, днес в Ямболски окръжен съд е започнало делото за законността й, съобщиха на пресконференция представители на КТ „Подкрепа” и стачният комитет.

Стачкуващите от Производство 1 са 21 души, подкрепени и от присъединили се работници и от други производства. На тези 21 души са връчени искови молби за незаконност на стачката, а синдикатът им е наел адвокат. В съдебната зала са представени позициите на двете страни и делото е отложено за 1 април, за да могат спорещите да представят и допълнителни доказателства.

???????????????????????????????Ние твърдим, че имаме подписите на 50 % плюс един работник на Производство 1, защото може да се стачкува не само в цялото предприятие, но и в поделение от него, а защитниците на „Язаки”, поддържат тезата, че половината от работниците на предприятието не са подкрепили стачката, затова тя е незаконна, поясни двете позиции Здравчо Здравчев, председател на Националната федерация „Техническа индустрия, наука и информатика” към КТ „Подкрепа”.

Пояснено беше, че няма уволнени сред стачкуващите, но непрекъснато се променят графиците им и те се пращат в други смени, за да може на една и съща машина да има двама оператори и да не спира производството, което е нов модел на локаут.

Синдикалистите показаха копие от подписката, представена в съда, в която са се подписали близо 1000 работници, че не подкрепят исканията, внесени от КТ „Подкрепа” и се противопоставят на провеждането на безсрочна ефективна стачка. Като текст под нея е записано, че ако имената им и личните им данни фигурират в подписката на КТ „Подкрепа”, то е защото са били манипулирани и измамени от тенденциозно и погрешно представена информация. Това провокира синдикалистите да посветят пресконференцията на темата „Кой мами в „Язаки””. Те показаха, че в подписката на фирмата работниците не са били информирани точно какво подписват, а техният протест се изразява в това да напишат различни дати срещу името си. В подписката на синдиката на всяка страница са посочени исканията, за да знаят работниците точно за какво се подписват.

По сигнал на синдиката след 5 февруари е направена нова проверка от Инспекцията по труда, която констатира посочените и от тях нарушения на работното време, графиците и извънредния труд и липсата на регламентирана почивка между работните дни.

Посочено беше и решение на Върховен касационен съд по дело за изплащане на обезщетение на неправомерно съкратен работник, в което се казва, че бонусите са допълнително трудово възнаграждение, каквото твърди синдиката от доста време, но от „Язаки” отричат, въпреки това юристите на фирмата не приемат да изпълняват съдебни решения и затова КТ „Подкрепа” е подала сигнал до прокуратурата.

Стачката все пак е постигнала някакви успехи, макар предприятието да не го признава. Графиците на сумарното работно време вече се правят за месец, а не както преди за 6 месеца и сега по-лесно може да се установи извънредният труд. Заплатата е увеличена с 3 % от януари, но според синдикалистите това е за заблуда, защото се намалява бонуса. Предприятието е премахнало и правилото при 3 дни болничен да се отнема половината бонус, който се равнява на половин заплата. Това правило не само дискриминира работниците, които нямат право да боледуват, но на практика те си плащат болничния, който иначе трябва да се поема от работодателя.

Ние нямаме претенция към компанията „Язаки”, а към мениджмънта, който е в България, поясни Здравчо Здравчев. Той каза още, че по техен сигнал в Европейския съюз е започнала процедура за проверка законността на изчисляването на сумарното работно време, което все още се разрешава от Кодекса на труда в нарушение на европейското законодателство.

About the Author :