Стафилококови бактерии са причина за хранителното отравяне на децата

Gen4evaПри девет от десетте  деца, приети в ямболската болница с хранително отравяне, е изолиран стафилококус аурелис, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Ямбол. Това е бактерия стафилокок, която е условно патогенна – при някои здрави хора може да бъде изолирана от гърлото, без те да имат каквато и да е симптоматика. Става въпрос за стафилококова интоксикация, която може да се предаде по контактно-битов път чрез замърсени ръце, при контакт с храна, поясни д-р Генчева.

Припомняме, че до 18 часа на 31 октомври в Спешно отделение са приети 4 деца с оплаквания от коремни болки, гадене, многократно повръщане, температура. До 22,20 часа са приети още 6 деца. И десетте са хоспитализирани в Инфекциозно отделение с едни и същи оплаквания. Децата са на 7-8 г. в първи-втори клас в училище „Славейков“.

В момента се извършва изследване на персонала на стола, където децата са обядвали – взет им е носогърлен секрет, за да се изясни напълно ситуацията, добави д-р Генчева. Храната е предоставена за изследване на Областна дирекция по безопасност на храните. По информация от директорката на училището на обяд в училищния стол, където е приготвена храната, децата са яли шницел, картофена салата и плодово мляко. Известно е, че в същия ден е имало и парти за Хелоуин, но не може да се говори, че това е причината за натравянето, тепърва ще се изяснява, каза д-р Генчева. Тя подчерта, че в момента състоянието на децата е много добро, някои от тях са изписани.

 

About the Author :