Статуя на Кирил и Методий повежда шествието на 24 май

skulpturaВнушителна статуя на светите братя Кирил и Методий ще предвожда тазгодишното шествие на 24 май. Пластичната фигура е с височина над два метра и ще бъде поставена на специална преносима платформа. Инициативата за създаването на скулптурната композиция е на община Ямбол, а автор на проекта и изработването й е ямболският скулптор и директор на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов. Включването в празничната процесия на скулптурна фигура на Кирил и Методий ще допринесе за още по-голямата тържественост на честването Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Освен скулптурната композиция на Кирил и Методий, другата новост тази година е участието в шествието на два духови оркестъра. Освен ямболският, в процесията ще участва и гостуващият състав „Виво Монтана“.

Домакин на тазгодишното тържество, посветено на 24 май е ОУ „П. Р.  Славейков”. Началото е в 9.30 часа, с ритуал по издигане на националното знаме и празнично слово на кмета на Ямбол Георги Славов. След традиционния благодарствен молебен ще бъде осветена и статуята на Кирил и Методий.

Шествието ще започне в 10.00 часа и ще се движи по ул. „Янко Сакъзов”, ул. „Преслав”, ул. „Димитър Благоев”,ул. „Жорж Папазов”, ул. „Бузлуджа”, ул. „Ал. Стамболийски”, за да стигне до Градския парк, където в 10.30 часа започва празничната програма на духов оркестър Vivo Montana.

 

 

About the Author :