Статистиката изцяло в полза на „Левски”, загубата на „Ямбол” е логична

IMG_6422219820171105094554Статистиката дава превес на баскетболистите на „Левски”по всички важни показатели, което потвърждава по-добрата игра на „сините” в събота, 4 ноември, срещу „Ямбол”. В зала „Диана” жълто-сините за пореден мач имаха малко и неточни стрелби от далечно разстояние – те стреляха от Безистена само 10 пъти, от които едва 3 пъти уцелиха целта. Това е едва 30 процента успеваемост от трите точки.

За разлика от домакините, играчите на Тити Папазов стреляха 16 пъти от тройката и 7 от изстрелите попаднаха в мрежичката, което прави 43,75 процента. Съперникът на нашите бе по-силен и в борбата под кошовете, „Левски” овладя  39 борби, срещу  30 на „Ямбол”. Далеч повече асистенции имаха гостите, те си подадоха преди коша 20 пъти, а играчите на Иван Чолаков само 12 пъти.

По-висок е процентът на успеваемост за противника и от линията за изпълнение на наказателни удари: левскарите изпълниха 28 наказателни удара, от които точни бяха 20, а това е 71,43 процента успеваемост. Домакините стреляха от наказателната линия 24 пъти, вкараха 16 или 66,67 процента.

Проблемът с неточната, а и твърде рядка стрелба от зоната за три точки правеше впечатление и в предишните двубои на нашия отбор. За разлика от предни години, сега няма изявен вкарвач от далечно разстояние, а това значително улеснява съперниците. От двамата нови американски баскетболисти, нито Брайкъс Перин , нито Алан Арнет са играчи, които често стрелят от Халите. Това не би било проблем, ако върви далечната стрелба на другите ни периферни състезатели, ала нито капитанът Станислав Говедаров, нито лекото крило Евгени Иванов имат добри дни от тази дистанция. Не върви, за разлика от предни сезони, далечната стрелба и на тежкото крило Стоян Петков, който обича да опитва изстрели от тройката.

По традиция „Ямбол” винаги е имал вкарвачи от тази позиция, преди време това правеха, освен капитанът Говедаров, Мартин Дурчев и Павел Маринов, а и повечето периферни чуждестранни баскетболисти вадеха много силна стрелба от тройката. Често липсата на точност от далечно разстояние е плод на неувереност у състезателя, или пък липса на умение за такава стрелба.

При всички положения, треньорът Чолаков трябва да коригира нещата и в тази посока, защото „Ямбол” не е отбор за дъното на таблицата.

About the Author :