Стартира инициатива на ОДМВР-Ямбол срещу агресията

IMG_4328Инициативата на ОДМВР – Ямбол за превенция на агресията сред 13-15 годишните младежи под надслов Спри агресията! Ти избираш!” официално стартира днес, 23 октомври, в Голямата зала на община Ямбол. Кампанията се реализира с подкрепата на Областна администрация-Ямбол, Регионално управление на образованието-Ямбол, Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при общините в областта и ръководствата на учебните заведения. Гости бяха областният управител Димитър Иванов, Стойко Стойков, изпълняващ длъжността  началник Регионално управление на образованието-Ямбол и домакин – старши комисар Генчо Иванов – директор на Областната дирекция на МВР-Ямбол.

IMG_4325Целта на инициативата е да се насочи вниманието към младите хора към проблеми, свързани с различни форми и прояви на агресивно поведение, както и да се предложат конкретни модели за тяхното решение; да се повиши информираността на младежите за негативните последици от проявите на насилие, да получат насоки как да реагират и да търсят помощ, ако са участници или свидетели на агресия, поясни гл. комисар Генчо Иванов. Изготвени са 330 плаката, които ще бъдат поставени в учебните заведения и класните стаи. Направени са видеоклипове с послания, съдържащи кратки сцени, изиграни от младежите от театрална трупа „Палечко“, създадена е фейсбук страница „Спри агресията! Ти избираш!“, на която се качва информация за хода на инициативата, както и за областни прояви на млади хора. Планирани са дискусии с участници от 7 и 8 клас от областта, срещи с инспекторите от Детска педагогическа стая към IMG_4329ОД на МВР-Ямбол и представители на Местните комисии с борба на малолетни и непълнолетни при общините. Ще се използват видеоклиповете и ролеви игри, съобразени с възрастта, за да бъде провокирана комуникацията с децата. Инициативата ще продължи три месеца.

В поздравителното си обръщение към присъстващите областният управител Димитър Иванов подчерта, че нито за миг не се е поколебал, когато е бил поканен да участва в инициативата. „Агресията е проблем на обществото ни, на всички нас. Тя ни заобикаля навсякъде, не е само между хората, проявява се и към животни“, отбеляза той печалната реалност. Областният управител призна, че младите хора имат възможност ежедневно да се сблъскват с онова, което се случва на улицата, в кварталите, в малките населени места и е свързано с агресията. Но те могат и да положат усилия това да бъде ограничено. Още повече, че агресията оставя трайни следи в живота на хората, в отношенията им. Младите хора могат да са проводник на добрите практики между своите приятели, роднини, всички заобикалящи ги хора, когато видят случаи на агресия. „Ще  радвам да работим заедно и да постигнем добри в резултати в инициативата, организирана от ОД на МВР под наслов „Спри агресията! Ти избираш!“, заключи той.

Публиката видя на живо изпълненията на сцени с послания срещу агресията, изиграни от младежите от театрална трупа „Палечко“ при читалище „Съгласие“. Същите откъси ще бъдат качени на фейсбук страницата на инициативата.

23_6 IMG_4319 IMG_4340 IMG_4341

About the Author :

Leave a reply