Стартира единадесетият живописен пленер “Певецът на Тунджа”

IMG_0058Единадесетото издание на традиционния живописен пленер “Певецът на Тунджа”, посветен на ямболския художник Стефан Бъчваров, започна днес, 2 септември 2019 г., в парка. Тази година той преминава под наслов “Деца на Ямбол”, подчерта на откриването Петко Йорданов, директор на Художествена галерия “Жорж Папазов”, домакин на събитието. Новото е, че в пленера участват седем изявени ямболски творци, всеки от тях ще работи с по три деца с постижения в изобразителното изкуство.”Погрижили сме се да създадем приятна обстановка. Сигурен съм, че ще имате успех в работата си”, каза още той. Различното при този пленер е, че децата ще работят с материали, с каквито работят професионалните художници. Някои за пръв път ще се докоснат до тях.

IMG_0066Инициативата, при която художници и ученици рисуват рамо до рамо, е планирана от няколко години. Така децата ще усетят магията на изкуството, в която живеят художниците, отбеляза заместник-кметът на община Ямбол Илияна Бицова. Тя сподели надеждата си, че сред сегашните рисуващи ученици ще се появят бъдещи художници, които ще прославят града ни, а и България.

За някои от децата пленерът не е първия в живота им. Това се отнася за онези от тях, които са от специализираните паралелки на средно училище “Св. Климент Охридски” – тези ученици имат опит в участието в пленери. За останалите предстоящото през следващите дни е безспорно IMG_0070предизвикателство. Сред рисуващите ученици има лауреати на национални и международни състезания по изобразително изкуства, участва и Божидара Амуджиева, която тази година се завърна със сребърен медал от състезание по математика в Япония.

В тазгодишния пленер се включват седем ямболски творци с доказани качества на художници и богат педагогически опит, живеещи и работещи в Ямбол. Това са Александър Александров, Петър Тепсизов, Цветан Казанджиев, Атанас Караманов, Мария Христова, Сашо Казанджиев и Христо Крушков. Децата, с които те ще работят, са: Джесика Гаджалова , Ясен Тепсизов , Божидара IMG_0078Амуджиева, Стела Чирпанлиева, Станимира Кескинова, Георги Атанасов, Владимир Атанасов, Александрина Желязкова, Павел Пенев, Даниел Бумбалов, Димо Димитров, Полин Станчева, Елица Николова, Мадлен Илиева, Миглена Казакова, Пресиана Качанова, Пресиан Христов, Янка Василева, Пресиан Динев, Михаела Колева и Габриела Димитрова.

Всеки участник в пленера ще създаде по две творби. На 6 септември от 18 часа в градската градина ще бъде открита изложба на сътвореното по време на пленера, а от 10 септември тя ще бъде подредена в ХГ „ Жорж Папазов” Ямбол.

IMG_0067 IMG_0071 IMG_0074 IMG_0075 IMG_0077 IMG_0079

About the Author :

Leave a reply