Стари битки се подновяват за кметския пост в Ямбол

chelen 1Стари битки се подновяват за кметския пост в Ямбол и на тези местни избори.
До 14 септември за участие в изборите в Общинската избирателна комисия се регистрираха 26 партии, 2 коалиции , една местна коалиция и един независим кандидат за съветник, но само 17 от тях бяха заявили, че ще участват в кметската надпревара. До 18 часа на 22 септември обаче, когато изтече крайният срок, регистрациите бяха значително по-малко – 7 партии не се явиха с листи, с 5 по-малко са и кандидатите за кмет.
От общо 11 кандидати петима са участвали в кметския вот и на предните избори. Освен основните опоненти – сегашният кмет от ГЕРБ Георги Славов и най-сериозният му конкурент Мариета Сивкова от БСП, отново в битката се пускат върлите противници, изникнали от една партия – Кръстьо Петков от Атака, Недка Карска от Националния фронт за спасение на България и Георги Зафиров, но този път издигнат от местна коалиция „Единни за Ямбол”. По-интересното е, че зад тръгналия отново да си връща властовите позиции в Ямбол бивш общински съветник и собственик на повечето магазини в центъра на града, сега освен ВМРО – БНД и Българска социалдемократическа партия застава и пооредялата партия на Бареков – България без цензура. Дали това ще се окаже печеливш ход за Зафиров поне да влезе като общински съветник, защото е и водач на листа от 14 кандидат-съветници, ще разберем след вота, но поне мераците са явни.
Останалите кандидати за кмет се пробват за първи път да оглавят Ямбол, макар някои от тях да имат опит от избори, защото са били кандидати за депутати.
Освен известните и вече обявени кандидати на коалиция „Реформаторски блок” Димитър Стоянов и на АБВ – Драгомир Димитров, вече са ясни и останалите четирима кандидати – Атанас Атанасов от партия „Български демократичен център” – БДЦ, които също са парламентарно представени, след като се отделиха от Бареков. Николай Войнски е кандидатът на партия „Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев, а Светлин Тонев на партия Движение „Напред България”. Интересна е кандидатурата за кмет на д-р Георги Ъков, който е издигнат от коалиция „Народен съюз”.
Тази година броят на кандидатите да станат кмет на Ямбол – 11, е значително по-малък от явилите се на предните избори – 19, но и те са твърде много.
Общо 327 са кандидатите за общински съветници, които ще се конкурират за 37 места в местния парламент, което прави почти 9 души за едно място, като има и един независим кандидат – Тодор Тенев.
Най-големите партии – ГЕРБ и БСП, в голяма степен залагат на изпитани кандидати, които вече имат опит като съветници. От ГЕРБ поне 14 от кандидатите са общински съветници от миналия местен парламент, набива се на очи, че областният лидер на партията и кмет Георги Славов залага и на шефове на държавни институции, които е назначил, за да може да ги контролира как ще гласуват. Водач на листата е д-р Юлиян Папашимов, който „блесна” пред лидера на партията Бойко Борисов в Ямбол. Когато премиерът отиде да поздрави кандидатите за съветници и ги попита шеговито „за вас празник няма ли”, д-р Папашимов извиси глас и извика раболепно: „За нас това е празник”.
БСП също залага на вече придобили опит съветници – една трета от кандидатите са били съветници в миналия и в предишни местни парламенти. Водач на листата им е общинският лидер на партията Румен Банков.
Пълна кандидатска листа издигат АБВ с водач Драгомир Димитров, който е и общински лидер на партията на Георги Първанов, и партия „Евророма” с водач Илия Иванов.
Парламентарно представените партии се отчитат с достатъчно кандидати за съветници – водач на Реформаторския блок е Димитър Стоянов, на НФСБ – Недка Карска, на Атака – Кръстьо Петров, на ДПС – Ахмед Ахмедов, на БДЦ – Атанас Атанасов.
С листа от 20 кандидати, голяма част от които адвокати, се явява Движение 21 на Татяна Дончева. Водач на листата в Ямбол е адвокат Боряна Чорбаджийска – Русева.
Коалиция „Народен съюз” издига 16 кандидати за съветници водени от двама досегашни и с опит – Тодор Тодоров и Ясен Киров. В нея влиза и представител на медиите – Кети Котева, главен редактор на в. „Глас”. На пето място в листата е и Екатерина Личева.
В надпреварата за търсене на политическа легитимност се включват и вече позабравени партии и личности и напълно непознати политически субекти.
Листа със съветници имат НДСВ с водач Димитринка Мансарлийска, Ангел Ангелов е единственият кандидат на Социалдемократическата партия, единствен кандидат на НДПС е досегашният съветник Милен Томов, на когото явно му се е усладила съветническата заплата и търси начин пак да я получава. Николай Ганев този път е водач на листа на партия „Средна европейска класа”. Листи за съветници са регистрирали и партия „Обединени земеделци”, партия „Солидарност”, Партия на зелените, „Нова алтернатива” и Движение „Напред България”.
До началото на предизборната надпревара остава само 1 ден. Явно партиите разчитат повече на работа сред хората, защото не са се засилили да правят активна кампания. Какво ще ни предложат и ще ни обещават тепърва ще видим, но е добре като избиратели да мислим преди да гласуваме, защото голяма част от кандидатите видимо се борят по-скоро за власт, отколкото водени от желанието да направят нещо за града си.

Диана Иванова

About the Author :