Сръбски сюжет спаси селекцията на „Ямбол”

NinoslavСлед като баскетболният „Ямбол” фрапантно закъсня със селекцията за новия сезон, ръководството на клуба опита да спаси положението с едновременно привличане на чуждестранни състезатели. Така миналата седмица в зала „Диана” наведнъж се появиха  не двама, а трима играчи от Сърбия.

Куриозно обаче бе не толкова това групово пристигане, когато „Ямболгаз” тръгна да атакува шампионската титла край Тунджа масово акостираха дори повече украински баскетболисти. Тогава, през лятото на 2000 година, обаче имаше определен старши треньор и селекцията бе изцяло негово дело. В началото на тази седмица „Ямбол” продължаваше да бъде без наставник, първите тренировки водеше депутатът от ГЕРБ Иван Чолаков, който е и член на Управителния съвет на БК „Тунджа”. И баскетболна легенда, разбира се. Все пак през седмицата се появи и новият наставник на „Ямбол”, и той сърбин, името му е Нинослав Марянович.

Единственото по-познато име на този етап е гардът Милян Боцка. Миналата зима той стана част от тима на Варна и край морето се представи добре. Боцка е доста опитен, през април тази година навърши Христовата възраст. Висок е 185 см, преди да дойде във Варна бе част от Вършац в родината си. В кариерата си досега Боцка носи екипите на „Здравие” и „Църнокоса” в западната ни съседка, на босненските „Младост” и „Игокеа”, където работи с треньора Драган Баич, както и на черногорския „Теодо Тиват”

Твърде много клубове за един гард на 33 години, но дано това не бъде признак на особености в характера на плеймейкъра, които да го правят труден за отборна работа..

Другите сърби, дошли в Ямбол, са играчи на постовете тежко и леко крило. Едрогабаритният баскетболист е Боян Радетич , той е висок 203 сантиметра, може да играе и на позиция 5, което е плюс за него. Радетич има добра визитка , като в нея се откроява престоя му в гранда „Цървена звезда” през сезон 2011/2012 г. Там тежкото крило е привлечено от известния специалист Светислав Пешич.

Лекото крило Иван Бошняк е играл също в отбори все от Балканския полуостров, каквато е биографията и на другите двама сръбски баскетболисти.Твърди се, че при нужда той може успешно да влиза и в ролята на атакуващ гард, подобни по-широкоспектърни състезатели са още по-ценни.Ако имат класа, разбира се.

Показателите, с които пристигнаха в зала „Диана” тримата от Сърбия ,не са впечатляващи, ала те идват от клубове, където нивото е по-високо от това на „Ямбол”. Или поне така считаме, защото нашият отбор никога не е излизал срещу нито един от тези съперници.

От българските състезатели десетина дни по-рано подготовката бяха стартирали капитанът Говедаров, Евгени Иванов, Андрей Иванов, Стилиян Иванов и Стойо Чолаков. От тях рутинираните са Станислав и Стойо, новото трио от Сърбия също е с много битки зад гърба си. Този голям опит може би ще помогне все пак подготовката на „Ямбол” да е прилична преди старта на новия шампионат. Толкова много не се помни жълто-сините да са окъснявали със селекцията, а липсата на треньор почти до 10 септември е сензация, която далеч по-добре бе да не се получава.

Защото сега не е ясно кой всъщност подбра тримата нови сръбски баскетболисти – ръководството на нашия клуб или този, който все пак ще седне на треньорското място. Треньор в крайна сметка се оказа Нинослав Марянович, но дали той е редил селекцията тепърва ще се разбере.

Борислав Ненов

About the Author :