Срещи със стиховете на Светла Радкова – „българските хайку“

DSC01313Срещи с поетесата Светла Радкова и представяне на новата й стихосбирка „Е“ се проведоха вчера, 26 октомври, в Ямбол. В следобедните часове тя разговаря с ученици и преподаватели в Езиковата гимназия, а от 17.30 часа бе срещата й в регионалната библиотека. Организатори са Регионална библиотека „Г.С. Раковски“, Дружеството на писателите и Езикова гимназия „Васил Карагьозов“.

Творчеството й бе представено от председателя на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев и от директора на Езиковата гимназия и литератор Йордан Милков. Подчертано бе, че Светла Радкова пише кратко, афористично, стиховете й могат да бъдат оприличени на „българското хайку“. DSC01316Те могат да се четат като афоризми, представляват философски обобщения. Особено силна, изненадваща и въздействаща е поантата на стихотворенията й.

Първата й стихосбирка е със заглавие „Неща за обичане“, а най-новата й книга – „Е“ – е излязла едва преди няколко месеца. Подчертано бе преминаването от назоваване на нещата в първата книга към назоваване с местоимения, своеобразно „движение към метафизика“.

Естествено, най-добре говорят за себе си самите стихове, от които Светла Радкова прочете пред присъстващите. Тя отговори и на въпросите, поставени от почитателите на белия стих, каквито са творбите й.

Светла Радкова е родена и живее в Кюстендил. Завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски“. Работи във финансова институция. Носител е на множество награди.

DSC01311 DSC01310 DSC01309

About the Author :