Среща с ямболската поетеса Юлияна Донева в НУ „Проф. П. Нойков”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ  новата зала по интереси  на  НУ „Проф. П. Нойков” се проведе вълнуваща среща с ямболската поетеса Юлияна Донева. С днешната среща завършват мероприятията, посветени на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца.  Въпреки многобройните си ангажименти на нея успя да присъства  Директора на училището г-жа Дора Хаджипетрова.

Библиотекарят на училището представи накратко специалният гост Юлияна Донева.

Тя е родена през 1947 г. в Бояново, Ямболска област. Завършва гимназия в град Ямбол и до днес живее и твори в него. Фокус на нейното творчество е поезия за деца и възрастни, проза и преводи на стихове на руски език.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЮлияна Донева е  издала шест книги до момента:

 • ” Заслушана в душата си ” – лирика, 2001 г.
 • ” Весели искрици ” – стихове за деца, 2004 г.
 • ” Случки в гората ” – приказки в стихове, 2005 г.
 • ” Под сянката на ореха ” – разкази, 2008 г.
 • „ Такива ми ти работи – поезия и проза, 2012 г.
 • „ Минорни съзвучия“ – лирика, 2013 г.

Нейни публикации могат да се намерят в списанията „ Жажда“ и „ Матадор“,  както и във вестниците „Крайгранична искра“, Елховска дума“, „ Лик“.  „Ерато“,  „Минаха години“, „Трета възраст“, „Втора младост“  и др.

Съавтор е на над 30 поетични сборника.

Член е на Съюза на независимите български писатели, гр. София и на Ямболското дружество на писателите. В последните години се занимава с преводи на стихове от руски език. Има над двеста превода.

Голяма част от стиховете на Юлияна Донева са преведени на руски и полски езици . Нейни стихове са включени в алманах „ Паралели” Гр. Самара – Русия, както и в книгата на руският поет Михаил Куншт.

До сега Юлияна Донева е издала шест книги, а има написани творби за повече от десет още. Интересното при нея е това, че започва да твори много късно – едва преди около петнадесет години. Изключително продуктивен творец за този кратък период!

Юлияна Донева е удостоена със следните награди:

 • Втора награда от вестник „ Пенсионери“ за разказ от конкурса „ Спомени далечни“ през 2011г.
 • Втора награда за стихотворение от вестник „Пенсионери“, 2013г.
 • Грамота от конкурса „ Листопад на спомените“ – Варна, 2010 г.
 • Висша награда на конкурса  в Москва за превод на стихове от руски на български, 2012г.
 • Голямата награда на международния конкурс „ Каблуковская радуга“ за поезия в Русия, Твернска област, Калинински район, 2013 г.
 • Първо място и диплом първа степен за преводи от руски през 2014 г.
 • Грамота за превод на стихове на  Сергей Есенин
 • Грамота за дългогодишно сътрудничество във вестник „Пенсионери“, 2014 г.
 • Втора награда  за поезия в гр. Самара 2014г

Хоби на поетесата е рисуването. Рисува върху хартия, дърво, камък и керемиди. Правила е изложби в училища, читалища и клубове. Нейни илюстрации могат да се видят и в няколко поетични книги на ямболски автори.

Омъжена е от близо петдесет години. Има двама сина и шест внучета – Юлия, Симона, Дарена, Йоана, Богомил и Самуил,  които живеят в София.

Срещата продължи с драматизация на „Горска приказка” от ученици от ІІІ А клас, а със стихотворения от книжките ” Весели искрици ” и ” Случки в гората “се включиха и ІІІ Б и ІІІ В клас. Малки художници от ІІІ В клас рисуваха картини с горски сюжет.  За прекрасното си представяне малките актьори и художници получиха книжка-награда с автограф от самата авторка.

За пръв път децата имаха възможност да чуят непубликувани стихове лично от поетесата Юлияна Донева. След това се включиха активно с отговори на гатанките й. За всики верен отговор тя подари своя книжка, а в края на срещата и на всички присъстващи ученици.

Децата връчиха прекрасни букети на Юлияна Донева в знак на благодарност за чудесните стихове, приказки и гатанки и вълнуващата среща, която ще остане в сърцата на всяко от тях. Разделиха се с поетесата, но не и със срещите си хубавите книги!

                                                                                                                             Таня Кирова

About the Author :