Среща с Доц. Валентин Вацев и Александър Симов породи много поводи за размисъл

1В препълнената зала на НТС в Ямбол на 5 ноември доц. Валентин Вацев и журналистът Александър Симов се срещнаха с ямболлии в среща разговор, озаглавена „Светът в нас и светът отвъд нас”. Тя е организирана от Общинския съвет на БСП и Клуба на левите интелектуалци и е част от стартиралия през тази година проект „Интелектуалците ни провокират“, припомни в началото председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева и допълни: „БСП в Ямбол счита, че най-опасният противник в днешно време са апатията, обществената търпимост, неинформираност и цензурата. Като че ли живеем в „колективно договорена халюцинация“ и затова каним интересни личности, които взривяват тишината и не просто критикуват, а дават посока и идеи за размисъл”. Тя подари на двамата новата книга на ямболския писател Христо Карастоянов „Животът няма втора половина”.

2Срещата премина под формата на въпроси, задавани от водещата Росица Бакалова, която първо представи събеседниците.

На въпрос за бъдещето на ЕС доц. Вацев каза, че в момента ЕС се е превърнал в царство на самозабравилата се бюрокрация. Днес ЕС е по-скоро опровержение на самия себе си, за да оцелее той ще трябва да се еманципира от американското влияние, което е лесно да се каже, но е ужасно трудно да стане”, допълни той и поясни: „Бъдещето е или разпад на сегашната форма, или промяна на идеологическата, но оттам и на политико-управленската форма и създаване на нов тип съюз с нова идеология. Има два възможни варианта – единият е в Европа да се установи твърда диктатура, на фона на която Юнкер ще изглежда кротък интелектуалец, вторият е разпад и възстановяване на суверенитета на всички държави участнички и изтласкване на неасимилирания арабо-африкански човешки материал в отделни анклави с елементи на псевдодържавност”. Според него това е в далечното бъдеще, а на този етап в ЕС ще наблюдаваме само бюрократически бъркотии и затова е важно кой българин ще бъде избран за европейски депутат. Валентин Вацев каза още, че България е деиндустриализирана и иронично определи, че ролята й в този съюз е да изнася хубави моми и умни ергени.

3Според журналиста Александър Симов ЕС винаги е бил икономическа общност, която търси пазари, а не търси равностойни партньори. Той припомни, че България е била необходима като нови 6-7 млн. консуматори, но не и като място, където трябва да се развива някакъв сектор, а под маската на ЕС в страната са извършени големи диващини.

4Според Ал. Симов в този си вид ЕС няма да се промени, докато не стане твърде лошо никой нищо няма да направи, за да се решат проблемите.

Изразявайки само лично мнение той определи, че БСП не принадлежи към семейството на Партията на европейските социалисти. „Нашата политическа традиция никога не е била свързана с европейската социалдемокрация по начина, по който я разбира ПЕС. Още като влизахме, те бяха джендър ориентирани, защитаваха политиката на идентичностите, за тях като кауза винаги е било по-важно правото на един мъж да носи рокля, отколкото правото на работника да взима по-добри доходи. И това е проблемът, който срина европейската ливеца днес”, разясни Александър Симов и заяви, че на БСП й трябва трезв глас, че в ЕС интересите на България трябва да са на първо място и досега това е очевидната липса.

5На въпрос за съдбата на лявото доц. Вацев коментира, че бяга от употребата на това понятие, защото в България доскоро беше наложено, че лявото е ляво-либерално, а дясното – дясно либерално, тъй като моделът е бил всичко да е либерално и политиката да бъде вътре в либералното между лявото и дясното крило. Крайното ляво са комуняги с ятагани в зъбите, а крайното дясно са нацисти.

На европейско ниво сегашното ляво е в историческа криза, но заедно с него се наблюдават нови леви щамове, кълни изключително интересна лява култура – в Германия, Франция и Англия, и според доц. Вацев е твърде преждевременно да се погребва идеята на социализма. „Аз подозирам, че тя е вечна”, каза той и цитира Жан Пол Сартр: „Социализмът е вечната черна сянка на капитализма, той ще докара до последния ден на капитализма плюс още един ден”. Той поясни, че новата европейска десница е консервативна и посъветва да не се поддаваме на манипулативните внушения, че лявото и дясното умират и уточни, че нищо не умира, само променя формата си.

Ако БСП иска да е автентична лява партия, тя трябва да отговаря на няколко условия,каза Валентин Вацев и поясни: „Първо, да има воля за власт, второ, да има образ на бъдещето и трето, бърза и спешна реидеологизация”.

6Александър Симов цитира доц. Вацев, който е казал в интервю, че днес БСП е дошла до такава ситуация, че край БСП има повече социалисти, отколкото в БСП и поясни, че партията е успяла да се измъкне от мъртвата точка, в която беше попаднала, но сега е замръзнала, сякаш има стъклен таван отвъд, който не могат да пробият. Според него обяснението е, че социалистите, които са извън нея, не й вярват и затова трябва да се намери път към тях.

Александър Симов подчерта, че за него миналото е важен въпрос за БСП, защото в началото на прехода БСП е оставила да бъде разгромена на полето на историята. „Ние оставяме да пренапишат историята пред очите ни, не се съпротивляваме срещу това и един ден ще има поколения, които ще израснат с идеята, че комунистите са яли бебета, не е имало какво да се яде, не е имало предприятия и всичко е било ужасно”, допълни още журналистът. Според него това е голямата битка, която БСП трябва да продължи да води, защото в противен случай винаги ще стига до ситуация, в която ще се изправи комбинация ала Спас Гърневски и Антон Тодоров в парламента, пратени с тази цел, когато се постави актуална тема, те да излязат и да кажат ама комунистите са до лактите в кръв, човеконенавистници, чудовища, които изтрепаха българската интелигенция. Една от големите задачи на българската левица е търсейки път към бъдещето да извоюва историята си обратно, подчерта Александър Симов.

DSC08241Ако ние не се сдобрим с историята, няма да имаме право на бъдеще, защото пътят към бъдещето минава само през историческото съзнание, каза и доц. Валентин Вацев и припомни, че големият антикомунизъм е потекъл първо от „Позитано”.

Според Валентин Вацев до 5-7 години военният конфликт е неизбежен, но къде ще се води зависи от това кой ще спели най-близките избори в САЩ. Ако спечели партията на Хилъри Клинтън, той ще е по-скоро и ще е на европейския или кавказкия театър на военни действия, а ако спечели Тръмп – войната ще е по-далеч от Европа, защото най-стратегическият му противник е Китай.

Александър Симов разказа за личните си преживявания като наблюдател в Донбас, когато 2015 г. са разравяли масов гроб и видял труповете, които оставя след себе си батальонът Айдар. „Аз знам, че тези са нацисти и жестоки изверги и големият грях на Европа е, че не ги спря навреме”, коментира емоционално той.

„България има нужда от нов тип политическа управленска култура, от нов морал”, каза доц. Валентин Вацев и допълни, че новата култура включва ново светоусещане, нова идеология, нова сетивност и нова ориентация на света. Той припомни позицията си, че силата на Бойко Борисов, това е слабостта на БСП и колкото по-силна е БСП, колкото по-автентична, колкото по-бурна е, толкова повече Бойко Борсов ще стане като един неуспял диктатор.

„Драмата на младите хора в България е, че поколението им е останало без наследство, защото държавата е срутена и ограбена, и затова то емигрира от страната, а вината на средното поколение е, че не опази тяхното наследство и техните права, а от това много боли, защото децата ни са извън страната”, сподели  и личната си болка доц. Вацев.

Срещата продължи над два часа, а интелектуалните провокации на двамата събеседници успяха да дадат много поводи за размисъл на публиката.

 

About the Author :

3 Comments to “Среща с Доц. Валентин Вацев и Александър Симов породи много поводи за размисъл”
 • Анка Иванова
  November 8, 2018 - Reply

  “Александър Симов разказа за личните си преживявания като наблюдател в Домбас, когато 2015 г. са разравяли масов гроб и видял труповете, които оставя след себе си батальонът Айдар.”—–Какви интелектуалци, какви пет лева, а списвачите с претенции им желая на доМбаски въглища да се топлите, неграмотници такива. А, още нещо -Роситу Бакалова вместо да ходи по политически сбирки, да влиза в часовете си по БЕЛ, нищо, че и тя пише с правописни грешки.

 • delnik1
  November 9, 2018 - Reply

  На какво се ядосвате, на буквената грешка, или на това, че някой се осмелява да говори нещо различно?!

 • Ямбол
  November 20, 2018 - Reply

  Бакалова е пълен психопат. Жалка и самотна жена, която се напива сама и по цели нощи пише омразни статуси във Фейсбук за политика, гейове и какво ли не. Тази нестабилна и глупава жена се води учителка по български и учи децата да мразят. Срам и позор!

Leave a reply