Среща със Захари Карабашлиев и романа му „Хавра“ в Ямбол

DSC09526Ямбол, 30.11.2017 г.

Дългоочаквана среща с творчеството на талантливия и популярен български писател Захари Карабашлиев се състоя вчера, 29 ноември, в Синия салон на „Съгласие“. Гостът и неговия роман „Хавра“ бяха представени пред ямболската публика от писателя Христо Карастоянов.

Авторът сподели, че е започнал да пише книгата преди 5-6 години в САЩ. Сюжетът е динамичен и заплетен. Романът се превръща в кинематографичен разказ за мъж, готов на всичко в името на истината, и за жена, бореща се за любовта си – две сюжетни линии, представящи майсторска панорама на две епохи. Едната е съвременната линия, разказваща за младия мъж, завърнал се от Щатите за погребението на баща си, чиято смърт се оказва неслучайна и героят се заплита в DSC09563криминален водовъртеж, който го повлича надолу. Втората сюжетна линия е историята на една руска дворянка, която започва 1871 г. и нейната любовна връзка с американски военен кореспондент. Интересното е, че и двамата герои са базирани на реални исторически фигури – Варвара Елагина е прототипа на дамата, а Макгахан е прототипът за американеца  – това е онзи същият кореспондент, който разкрива пред света зверствата по време на Априлското въстание. Много интересна подробност е, че Захари Карабашлиев е прекарал доста време в архивите на семейството на Макгахан в малък университет в Охайо, там е имал достъп и до мемоарите на Варвара Елагина. Писателят сподели, че е писал двете сюжетни линии  – съвременната и историческата, отделно, всяка е трябвало да има своя посока. Историята за нещата, случвали се в стари времена, е писал прав, DSC09589на стационарен компютър, докато съвременната част е създавал по-мобилно, на лаптопа си. Захари Карабашлиев сподели още, че в историческата част му е било по-уютно, защото е бягал от действителността в отмрялата култура на прогресивното руско дворянство. Затова пък съвременната сюжетна линия пишел много интензивно. Когато се оказал на края на двете линии, започнал да ги събира. Излезли 900 страници и това много го смутило, оказало се, че е забравил да мисли за обема. Тогава започнал съкращенията и редакциите. Монтирането беше като на филм, сподели авторът. Освен това се е стремил епизодите да завършват по начин, предизвикващ очакване, както отново е във филмите.

DSC09604Захари Карабашлиев не пропусна да поясни и какво означава заглавието на романа „Хавра“ – така се нарича пустеещата земя; земя, която не се обработва – именно такова парче земя е част от криминалния пъзел в романа. Но хавра означава и еврейски храм, и „приятелство“ от еврейски.

По време на разговора стана ясно, че по първият роман на Карабашлиев, спечелил му огромна популярност – „18 % сиво“ в момента се снима филм от братя Чучкови. В главната роля е Руши Виденлиев, сценарият е на самия автор на романа. Филмът ще излезе по кината през 2018 г.

Срещата със Захари Карабашлиев прерасна в изключително интригуващ и стойностен разговор между него и Христо Карастоянов, в диалог между автора на най-продаваната в момента българска книга и ямболската публика. Приключи с раздаването на много автографи и обещание за нови срещи.

DSC09531 DSC09534 DSC09538 DSC09540 DSC09553 DSC09554DSC09559 DSC09560 DSC09567 DSC09573 DSC09587 DSC09593 DSC09594

About the Author :