Среща-разговор „ История Стралджа BG”

DSC03074„Ние сме народ с огромна жажда за свобода! Наследници на една велика, героична история! Ние сме  тези, които помнят и пазят миналото!” Със силни , вълнуващи слова Цветелина Тончева, педагог от ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа  откри  първата  среща-разговор  с формат „ История Стралджа BG” на тема „ Българското опълчение и неговото участие в Руско-турската освободителна война”.  Прозвучаха най-силните стихове за 3 март, последва презентация по темата,подготвена от екип на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа,  след което гостите Митко Андонов, кмет на общината, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Иван Иванов, зам.кмет, Галя Райнова, зам.директор СОУ”П.Яворов”, и публиката, сред която бяха учители и ученици от най-голямото общинско училище, културни дейци, общественици, научиха интересни факти от историята. Вълнуващо прозвуча разказът на Таня Вълчева, историк-педагог, за Самарското знаме, превърнало се в светиня за българи и руси. Не по-малко любопитни факти поднесе Снежана Вълкова, директор на Исторически музей в Стралджа, за знамената по време на Руско-турската освободителна война.

DSC03072С темата за оръжието на българските опълченци привлече вниманието  Тодор Атанасов, историк-педагог. Неговият млад колега Койчо Койчев,  пожела да остане прав докато  разказва  за легендарните подвизи на опълченците , за военната стратегия на пълководците, за високия боен дух и непоколебимата вяра, че войната ще приключи с победа за българския изстрадал народ. Организаторите на срещата община Стралджа и Исторически музей  избраха като  интересен преход  по темата за приносът на Стралджа за Освобождението на България да прозвучи обичаната народна песен за Алтънлъ Стоян войвода в изпълнение на Вълкана Стоянова.  Добрина Берова, автор на книгата за историята на града, разказа за най-важните моменти от историята на Стралджа, припомни датата 8 януари 1878г. когато   Панайот Хитов и четата му бележат освобождението на селището. Не беше подминат и факта, че в Стралджа е живял опълченецът Захария Господинов.

DSC03075На финала на срещата Кольо Пехливанов, гл.експерт „Култура”, рецитира стихотворението „Опълченците на Шипка”. Вазовският патос зарази присъстващите, които благодариха на талантливия артист с ръкопляскания. „Тази среща е доказателството, че ние, българите, ние, стралджанци, познаваме своята история, гордеем се с нея, тя ни дава самочувствието от което се нуждаем!”, каза кметът Митко Андонов , благодари на организаторите и участниците с призива: „Нека бъдем достойни наследници на дедите!”

About the Author :