Среща по инициативата „Нашето дете“ на омбудсмана Мая Манолова в Езиковата гимназия

DSC00127Открит урок от националната инициатива „Нашето дете“ на омбудсмана на Република България Мая Манолова се проведе на 7 юни в ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“ в Ямбол. Урокът бе проведен от екип от администрацията на омбудсмана и бе посветен главно на правата на децата. Ева Жечева, зам.-директор на дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека“ в екипа на Мая Манолова, представи функциите на омбудсмана като орган на независим мониторинг за защита и популяризиране на правата на детето.

На 19 юни училищният омбудсман Ивана Янева ще гостува в столицата на DSC00120националния омбудсман Мая Манолова и на детския омбудсман на Норвегия, бе съобщено по време на открития урок. Ивана Янева бе избрана за новия училищен омбудсман с 2-годишен мандат на 9 май по време на гостуването на Мая Манолова в Езиковата гимназия.

Учениците изгледаха презентация, от която научиха, че броят на жалбите, постъпили при омбудсмана през миналата година, е 10 640, засега отправените от деца са малко. Ивана Янева вметна, че при нея като училищен омбудсман за един месец са отправени 2 жалби.

Ева Жечева запозна учениците с типовете сигнали, свързани с детските права, с които се занимава националния омбудсман: липсата на условия за приобщаващо образование за деца със специални образователни потребности ; случаи на насилие и неприемливи методи, прилагани в ясли и детски градини; насилие в интернати, агресия в училище, на улицата, в институциите, в интернет; продължителни съдебни производства, при които се засягат интересите на децата; липса на лекарства за деца и др.

DSC00118Учениците бяха запознати с инициативи на омбудсмана за правата на децата: в подкрепа на деца с онкохематологични заболявания; благотворителна инициатива за подпомагане на семействата на деца, пострадали при катастрофи; работи се с деца с увреждания; деца в конфликт със закона. Ева Жечева подсказа няколко възможни инициативи, които могат да се реализират в училището – кампания за подобряване на училищната среда; как да изглеждат коридорите в гимназията и др.

Учениците изгледаха и специалния видеоклип, създаден за правата на децата и институцията на омбудсмана, чиято премиера бе точно на 1 юни в столицата. В него участват популярни личности и много деца и се поставя началото на Националната кампания „Нашето дете“, в рамките на която ще има редица събития и срещи, посветени на правата на детето. В месеца на правата едно от първите събития е именно тази среща в ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“-Ямбол. Веднага след София клипът се показва за пръв път именно пред ученици на ямболската гимназия. Ще бъде подписан Протокол за взаимодействие на националния омбудсман с училищните омбудсмани на гимназията.

DSC00114 DSC00124 DSC00126

About the Author :

Leave a reply