Среща на кмета на община Ямбол с представители на КНСБ за „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“

 

Ямбол, 02.08.2021 г.

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански се срещна с Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Наско Митев, председател на ДСО на КНСБ при „Мини Марица-изток“.

Представителите на синдикатите се срещат с кметовете на Ямбол, община „Тунджа“, Сливен, Стара Загора, Нова Загора, Елхово, Тополовград, Гълъбово и Раднево, за да получат разрешение за организиране на гражданска инициатива – подписка за спасяването на „Мини Марица-изток”  и ТЕЦ „Марица-изток 2“.

През 2025 година е предвидено „Мини Марица-изток“ да затвори врати, а за ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще бъде обявена тръжна процедура, казаха представителите на синдиката.

Дяков и Митев поискаха две места в Ямбол, където да бъдат разположени масите за събиране на подписи. „Вие и Стара Загора сте ни най-важни. По брой работници в ТЕЦ „Марица-изток 2“ Ямбол е на второ място след Стара Загора. Хиляди хора ще останат без работа, убиват шест общини. Над 500 милиона са годишните заплати в двете предприятия, които се вливат в местната икономика. До 2038 година ще работят въглищните централи в Полша, а в Германия – до 2039 година. Нашите искат да ги затворят още през 2025 година. Има разработена пилотна инсталация за улавяне и преработка на въглеродните емисии в старозагорско село от проф. Живко Ганев, на когото ние от ТЕЦ-а помагаме трета година финансово. Само три процента остават във въздуха,“ изтъкна Деян Дяков.

Валентин Ревански заяви своята подкрепа: „Община Ямбол подкрепя такива инициативи. Трябва да мислим както за енергийната политика на страната, така и за социалния ефект от оставането на хиляди хора в Югоизточна България без работа.“

About the Author :

1 Comment to “Среща на кмета на община Ямбол с представители на КНСБ за „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“”
  • Минка Димитрова
    August 3, 2021 - Reply

    Парижкият договор и зелената сделка са отровни за населението. Водят до деиндустриализация и бедност. България трябва да се замисли за оставането си в евросъюза.

Leave a reply