Среща на земляци в Алфатар

DSC01074„Стралджа и Алфатар винаги са били и ще бъдат две половинки на едно цяло. Затова, винаги когато се събираме, ние ликуваме. И се чувстваме щастливи!” С това обръщение започна словото си към алфатарци кметът на община Стралджа Митко Андонов по време на гостуването си в добруджанския град. Срещата,  по покана на кмета на Алфатар Йорданка Узунска, бе по повод отбелязване 40- годишнината от обявяване на Алфатар за град, 120 години от създаване на местното читалище и 240 г. от преселението на 400 семейства в Олшанка, Украйна, съвместно с отбелязване на традиционния красив Празник на житото и хляба.

Кметът Митко Андонов и неговият заместник Мария Толева бяха топло и сърдечно посрещнати в община Алфатар. Приветствани бяха от кмета –домакин Йорданка Узунска, председателя на ОбС  Златка Питакова, гости от област  Силистра и съседни  на Алфатар общини. Не бяха един и двама алфатарци, които пожелаха да стиснат ръката на г-н Андонов. Сърдечна беше срещата между него и Радка Желева, понастоящем общински съветник и бивш  дългогодишен кмет на Алфатар.

„За нас, стралджанци и алфатарци, днешната среща за пореден път отваря прозорецът на времето, за да ни събере, да ни обедини, да ни докаже колко много сме си нужни.” , добави г-н Андонов и продължи с кратко връщане в миналото когато  през далечната 1832г. представители на различни родове от Стралджа се откъсват, за да поемат на север. Повече от 180 г. вече техните наследници живеят в Алфатар съхранявайки ревниво всички наши общи обичаи, песни и танци, традиции. Връчвайки своя поздравителен адрес на г-жа Узунска и малък подарък – икона на Св.Богородица, г-н Андонов  пожела: „Чувствайте се горди с миналото, пазете постигнатото, вярвайте в себе си , вървете напред все така с този наш южняшки ентусиазъм и с добруджанска упоритост отстоявайте идеите си. Ние винаги ще се радваме на всяка ваша крачка напред. И ще бъдем с вас. Защото ви обичаме!”

Представителите на Стралджа присъстваха на тържествената сесия на ОбС, разгледаха богатата изложба на пити, погачи и всякакъв вид други хлебни изделия, дело на сръчните ръце на добруджанката. В залата на читалището наблюдаваха с интерес поредното 9-то издание на Празника на житото и хляба в което се включиха  и самодейците от клуба на пенсионера Джинот. Те развълнуваха присъстващите с представяне на обичая „Зажънване”. Предизвикаха трогателни коментари сред алфатарци за времето когато жътвата ставала със сърп и паламарка, когато под жежкото слънце звучала красивата песен „Женала е дюлбер Яна”, когато с надежда и вяра жътварите отправяли своята благодарност  и молба към Господ за берекет, здраве и  радост във всеки дом.

В продължение на празника на сцената  се сменяха детски певчески групи, фолклорни състави с песни, танци и представяне на обичаи. От красиво по-красиво! И някак на всички им беше топло, приятно , затрогващо…

Алфатар! Ти си  магическо име, ти си сребърен месец, ти си моминска песен, ти си  горски повей, ти си жътварска песен… Ти си тръпка в сърцето! Ти си нашата , стралджанска частица, край голото тяло на чудния Дунав, ти си нашата гореща южняшка кръв, която топли севера! Живи и здрави да сте приятели!

 

Надя ЖЕЧЕВА

 

About the Author :