Среща за проверките по язовирите между областния управител Димитър Иванов и председателя на ДАМТН Петър Горновски

2Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски и областният  управител на област Ямбол Димитър Иванов се срещнаха, за да синхронизират действията на държавните институции при установяване състоянието на язовирите в областта, съобщават от пресцентъра на областна администрация-Ямбол. Целта е да се засили вниманието към очертаващите се проблеми с цел превенция и недопускане на сериозни инциденти, които могат да причинят материални щети и да създадат риск за живота, и здравето на хората. Още повече, че област Ямбол е една от областите с най-много язовири и водни обекти на територията си. Освен че са значителен брой, водните обекти на територията на областта – 419, оказва се са не малко и проблемите по тях, констатирани още в началото на специализираната проверка, извършвана от Областна комисия.

Към момента в област Ямбол се проверени над 120 държавни и общински язовири, язовирни стени и съоръженията към тях. Проверката включва  цялостното обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

По време на срещата бе констатирана тревожна тенденция при собствениците на язовири – въпреки проверките и предписанията дадени към момента от ДАМТН, не се предприемат действия по ремонт на съоръженията. Като представители на държавата проверяващите и констатиращи проблеми комисии разчитат на съдействието на органите на МВР, ДАНС и Прокуратурата по установяване на случаи на умишлени по язовирите и язовирните стени на територията на областта.

Председателят на ДАМТН Петър Горновски бе категоричен – в процеса по подобряване на общото състояние на язовирите в страната е много важна ролята на областните управители, които са представителите на държавата по места, за да се принудят собствениците да изпълнят разпорежданията за гарантиране на безопасността на хората.

About the Author :