Сребро за Енчо Мишинев от международната олимпиада по информатика

IOI 2015_2Българският олимпийски отбор по информатика се завръща у нас с един златен и два сребърни медала от тазгодишната Международната олимпиада, която се проведе от 26 юли до 2 август в Алмати, Казахстан. Регистрираните държави за участие са 84 на брой, а състезателите – 324.

В СЪСТАВА НА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР СА: 

Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал

Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 10 клас – сребърен медал

Даниел Атанасов, СМГ, 11 клас – сребърен медал

Кристиян Цъклев, СМГ, 12 клас

Всички участници в отбора са се състезавали на международни олимпиади и предишни години. Христо Венев вече има 11 участия на международни олимпиади, на всички от които печели златен или сребърен медал. Енчо Мишинев има 7 участия отново само със златни и сребърни медали. Те са двамата първенци на отборите през последните няколко години. На Балканската олимпиада по информатика през 2015 г. двамата са носители на два от трите златни медала на състезанието. 

IOI 2015_1Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика.

Заместник ръководител е Младен Манев – главен асистент в Технически университет – Габрово и член на националната комисия по информатика. 

МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 г. в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена сме завоювали общо 92 медала, от които 22 златни, 33 сребърни и 37 бронзови. В резултат на това България се нарежда на 5 място в отборната ранглиста за всички времена след Китай, Русия, Полша и Румъния. Най-добрият ни състезател досега е Румен Христов с общо 3 златни и 2 бронзови медала, което го нарежда на трето място в света.

About the Author :