Спорна коледна украса

IMG_02Тазгодишната коледна украса на Ямбол предизвика не само много коментари за естетическия вид на джуджетата, но и провокира вандали да посегнат на тях и да се опитат да ги унищожат.

Фигурите на джуджетата са възстановени и отново са част от коледната украса на Ямбол. Елементите от композицията „Коледна работилница” бяха ремонтирани след като станаха обект на вандалски акт през почивните дни. От община Ямбол заявяват, че подобни посегателства са проява на неуважение спрямо града, жителите му и институцията, която е положила усилия да внесе разнообразие и колорит в празничната украса и призовават гражданите за повече толерантност и внимание към общоградски инициативи, които са призвани за внесат радост и забавление по повод предстоящите светли празници, а не да се превръщат в  тема за конфронтация.

IMG_03Предната седмица общината постави къщичка с Дядо Коледа и няколко джуджета, обособявайки композицията «Коледна работилница». Новите фигури от композицията „Коледна работилница” са специално изработени от ямболските художници Петко Йорданов и Кольо Инджов, със съдействието на служителите от Музея на бойната слава.

Украсата обаче предизвика бурни коментари в социалната мрежа и дори новинарски сайтове взеха на подбив общината, че фигурите на джужетата приличали на страшните герои от филма «Хобит» и озаглавиха статията си «Джуджетата на «Хобит» дойдоха на гости на Ямбол». Да «отвърне на удара» пресцентърът на общината пусна информация колко много фигурките на джуджетата се радват на популярност сред децата и как родителите им с удоволствие ги снимат за спомен край тях.

И вечерта след публикуването на хвалебствията вандалите са се саморазправили с джуджетата, защото в неделя сутринта те вече не бяха на мястото си.

Безспорно не може да не се осъди подебен вандалски акт, защото дори и нещо да не ти харесва лично на теб, не е това начинът да го показваш.

Но от друга страна не можем да забраним на хората да изразяват мнението си, каквото и да е то, защото нали това е най-голямата ценност на демократичното време, в което живеем.

 Диана Иванова

About the Author :