Спомен за големия Георги Братанов с антологичната му книга „Молитва към човека“

DSC07249Антологичната книга на Георги Братанов „Молитва към човека“ на издателство „Захарий Стоянов“ беше представена снощи, 19 октомври 2018 г., в Безистена. Изданието е спонсорирано от Стефан Личев, а организатори на събитието са община Ямбол, Издателска къща „Захарий Стоянов и Дружеството на писателите-Ямбол. Сред многобройните присъстващи в залата бяха съпругата на Георги Братанов – Руска Братанова,  зам.-кметът на община Ямбол Илияна Бицова, членове на Дружеството на писателите, хора, познавали твореца, ученици.

Книгата беше представена от съставителя й Любомир Котев, за нея говориха директорът на ИК „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски и председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев.

DSC07142„В цялото творчество на Георги Братанов имаше един лайтмотив – чудото на човека, възхищението пред него, молитвата за човека – за неговото оцеляване, надеждата за човека. Една от най-знаково натоварените думи в поезията на Братанов е Човек“. С тези думи Иван Гранитски обясни заглавието на антологията „Молитва за човека“. Той подчерта, че Братанов отдавна вече не е само ямболски поет, а е и национален.

DSC07150„Сигурни сме, никоя сериозна енциклопедия на литературата или история не могат да минат без приноса на Георги Братанов в развитието на съвременната българска поезия и литература. Той беше ренесансова разкрепостена личност. Съдбата му изпрати в последните години на живота си да бъде незрящ, за да отвори третото му око, вътрешното зрение“,  каза издателят.

DSC07148Той обърна внимание, че тази книга поставя началото на поредица издания, които ще бъдат духовен паметник на знаменити ямболии. „Преди година излезе томче със спомени за Стефан Чирпанлиев, преди пет години – книга, отново съставена от Любомир Котев, в памет на Димитър Яръмов. Идеята на Котев и Дружеството на писателите, подпомогнати от Стефан Личев, е да се издадат поредица от томчета за онези наши големи творци, които са отпътували към един може по-добър свят, но са живи с творчеството си  и които поддържат духовния хемоглобин на българската нация. Такъв беше Георги Братанов“, отбеляза Иван Гранитски.

DSC07197„Много съм щастлив, че в тази петъчна вечер толкова много хора се събраха да почетат паметта на Георги. Това е добро предзнаменование на Ямбол. Градовете без минало нямат бъдеще, а ние сме се събрали да почетем паметта на този град. Да почетем една от най-физиономичните му личности, един от най-талантливите, един от тези, които са го направили град на писатели, на художници – една изключителна личност. Георги не беше просто поет, той беше голяма личност“, бе онова, с които започна писателят Любомир Котев. Думите му за приятеля и твореца Братанов съдържаше силна овладяна емоция, бяха дълбоко искрени, минали през сърцето. Той припомни изключителните качества на Георги Братанов – не само писател, но и мислител, ала преди всичко човек – добър, отзивчив, умен, честен.

DSC07152В много откровеното си слово Котев призна, че от Братанов е научил много, ако не и всичко. Навремето той му дал политическа култура, научил го е да общува с хората, да преодолее своята себичност. „Той беше Човек, който трябва да се пише с главно Ч. Даваше плът на чувството чрез изящната си словесност, но бе и вулкан чувства, бе пълен със състрадание, с обич, с великодушие. Беше невероятна личност. Талантлив човек. Не само пишеше, той свиреше, композираше, можеше да беседва така, както никой друг – занимателно, приласкаващо.

DSC07240Георги беше от хората, които дават смисъл на живота. Които са не просто физиономични за един град, за едно общество, а от хората, които ни позволяват да видим многозвучието, многоцветието, красотата на прекрасния наш свят. Той беше заключеник на тъмнината, но с искряща от светлина душа. Осветяваше света около себе си, правеше хората около себе си по-добри, по-възвишени, по-честни не само с творчеството си – с гражданското си поведение, с всеки свой жест“, каза Любомир Котев.

Посланието му бе, че ако искаме да пребъде градът ни, да пазим паметта на големите личности, които е родил и да се уповаваме на тая даденост, да черпим вдъхновение, сила, енергия от такива личности.

DSC07170Котев не пропусна да отбележи огромните заслуги на съпругата Руска, „без която, колкото и гениален да беше, Георги Братанов не би могъл да осъществи себе си на сто процента. Тя беше негова надежда, упование, подкрепа.“ Той припомни безкрайната обич на поета към съпругата му и сина му Николай, черпел е от тях вдъхновение и сигурност.

DSC07177Председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев си спомни как самият той преди 40 години се е запознал с Георги Братанов. В аванс съобщи, че подобни срещи ще бъдат направени в Елхово, Болярово, Стралджа и в община Тунджа. Припомни максимата, че човек е жив, докато си спомнят за живота и делата му. Той отбеляза, че по същество в тази вечер Дружеството на писателите в Ямбол открива творческия сезон в знак на почит към Георги Братанов и от 64-членното дружество над 50 души присъстват на паметната вечер.

DSC07233Свои спомени за Георги Братанов разказа Иван Джурелов – завеждащ „Културен отдел“ в единствения  дълго време в Ямбол вестник „Народен другар“, при който младите някога творци са публикували стиховете и разказите си.

Срещата приключи с откъса от Стефан Личев, публикуван на корицата на антологичната книга, озаглавен „Ямболският Омир“.

About the Author :

Leave a reply