„Спецслужбите са натрупали изобличаваща информация, но няма окончателни действия”, твърди говорителят на БСП

Мерджанов 2„Миналата седмица бе създадена нарочна парламентарна комисия, която да провери зависимостите от други държави на народни представители и български политици. С оглед на последното развитие на нещата, имам предвид, че бе обявен за персона нон грата турското аташе в Бургас, категорично заявявам, че създаването на една такава комисия има своето основание”, заяви  на пресконференцията в понеделник говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

„Има основание, защото години наред ние сме свидетели на какви ли не обиди, изобличения, лъжи и спекулации за действията на български политици в интерес на чужди държави. По време на дебата имаше най-различни идеи и предложения, включително и от страна на БСП, да бъде разширен този обхват, който да засегне и други държави. За съжаление, това не беше прието от мнозинството. В крайна сметка нека веднъж завинаги да стане ясно кои от тези две външни държави имат реален натиск върху вътрешно политическите процеси в страната ни”, заяви още в Ямбол Мерджанов, който в предишния парламент бе председател на комисията за вътрешен ред и национална сигурност.

„Защото се наслушахме и нагледахме, на много фалшификации по отношение най-вече на дейността на БСП за последните 25 години, а всички онези политически партии и политически дейци, които са се поставили в груба зависимост някакси се отминават. Тази анкетна комисия има своето основание и заради едно респектиращо отношение към дейността на българските специални служби. Защото се създава впечатление, че се трупа информация, която е достатъчно тревожна, достатъчно изобличаваща , но в крайна сметка не се пристъпва към окончателни действия.  И смятам, че и в това отношение анкетната комисия е необходима, и тя трябва действително да покаже защитата на националния ни интерес в това триединство между законодателна, изпълнителна и съдебна власт”, допълни още депутатът от БСП.

„Това че бе обявен за персона нон грата само един служител на една държава, съвсем не бива да е достатъчно и последно усилие в търсенето на българските власти за изчистването на политическата среда от чужди вмешателства. Очевидно България ще продължи да бъде интересен регион на света, както по отношение на географското си положение, така и по отношение на човешкия фактор. Но последното не може да бъде цел, основание, политика на други, външни държави, които да се възползват и да реализират мегаломанските си и шовинистични цели. Ще бъде много любопитно дейността на тази анкетна комисия да бъде наблюдавана от всички заинтересовани фактори, от българските граждани, и резултатите от нейната работа да бъдат обяснени и прояснени”, каза още по този проблем Мерджанов, който като шеф на комисията по национална сигурност в предното Народно събрание явно има доста сведения, които, поне на този етап, не оповестява.

На въпрос на „Делник” от времето, когато той бе председател на тази комисия, дали е подслушван от спецслужбите, депутатът Мерджанов отговори, че няма как да е наясно. „Виждате, че дори Ангела Меркел се оказа подслушвана, така че как аз да съм сигурен какво точно правят тайните служби”, допълни тогава роденият в Елхово политик.

About the Author :