Специализирана прокуратура и ДАНС разследват митничари на ГКПП – Лесово за рекет

DSC03298Специализирана прокуратура и ДАНС провеждат акция в Граничен контролен пропусквателен пункт – Лесово. От снощи малко след 18,30 часа пунктът е затворен. Задържани са двете смени митничари – дневната, която е трябвало да бъде на работа до 20 часа и тази, която е дошла да ги сменя. Една смяна митничари е от 20 човека.

Акцията се провежда по сигнал на турски шофьори за рекет и изнудване от страна на митничератие за преминаване през граница. Шофьорите са се оплакали, че митничарите използват всеки повод, за да си поискат пари.

DSC03294Повече от 20 часа продължават процесуално-следствените действия в пункта, проверени са и са претърсени над 100 домашни адреса, съобщи директорът на пресцентъра на Върховна касационна прокуратура Малина Александрова. Разследващите извършват обиски и събират документи, за да разкрият схемата.

Митничарите са били наблюдавани в продължение на няколко месеца преди да бъде извършена акцията. Разследването е срещу организирана група, а не срещу отделни митничари.

DSC03300Опашката от тирове е над 5 километра. Сутрешната смяна митничари, която  трябваше да започне работа в 8 часа, изчакаше извън пункта, но бяха инструктирани да не дават никаква информация.

About the Author :