Спадат нивата на реките в Ямболско

Tundja_ElhovoОтносително спокойна е обстановката в Ямболска област след падналите през изминалото денонощие дъждове, съобщават от областна управа.  Заместник – областният управител Иван Иванов поддържа непрекъснат контакт с кметовете на общини в региона, с „Напоителни системи”, Областна дирекция на МВР, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областно пътно управление и всички отговорни ведомства.

Осигурено е 24-часово дежурство на потенциално опасните язовири в областта, наблюдават се и нивата на реките. Четирите язовира държавна собственост – яз. “Малко Шарково”, „Двата чучура”, „Кирилово” и Овчи Кладенец, имат свободни обеми, като най-големият Малко Шарково е запълнен  на 30 млн. куб . метра при максимален обем от 45 млн. куб. м.

Най-много количества валежи са паднали в Елховско и с. Странджа (община Болярово) – 32 л/кв.м, а най-малко – в с. Войника (община Стралджа) – 9 л/кв.м. Средно за областта количеството валежи е между 10 и 15 л/кв.м.

Нивото на р.Мочурица при с. Лозенец е спаднало с 90 см в сравнение с вчера, при с. Атолово – с 30 см. При с .Воденичане до достигане на критичното ниво остават 1,80 м. Спаднало е и нивото на р. Калница при с. Драма.

По данни от сутринта, е спаднало и нивото на р. Тунджа при гр .Елхово. Там продължават отводнителните дейности на наводнените приземни етажи и мазета.

Аварийни групи от община Ямбол извършват почистване на отводнителните съоръжения в града. В Боляровско е възстановено подаването на ел .енергия и вода. От община „Тунджа” няма подадени сигнали за проблеми.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на областта са мокри и водачите на пътно превозни средства трябва да се движат с необходимото внимание.

 

About the Author :