Социални гаранции за достоен живот

DSCN0748На 29-ти април по повод Международния ден на солидарността между поколенията общинските съветници от БСП – Ямбол Божидара Божилова, Капка Йоргова и Катя Георгиева  посетиха Дома за стари хора в град Ямбол.

На срещата бяха дискутирани въпроси относно грижата на държавата за възрастните хора и социалноуязвимите групи. Обитателите на дома повдигнаха въпроса защо правителството на ГЕРБ няколко години замрази размера на пенсиите и защо увеличението на парите за старите  хора, направено от сегашния кабинет е по-скоро символично. Чуха се различни мнения за всички правителства на България, за политическите партии, за неглижирането на проблемите на малкия човек.

DSCN0768Не се подмина и предзиборната дискусия за предстоящия вот за български представители в Европейския парламент на 25-ти май. Представени бяха кандидатурите на „Коалиция за България”. Хората изразиха категоричното си мнение, че всички български евродепутати трябва да настояват пред европейските си колеги за еднакво отношение към всички страни членки, за по-подкрепящо отношение към България.

Представителите на БСП запознаха гражданите с амбициите на левицата в Европа да създаде сигурни гаранции за достоен живот в една солидарна общност – еднакви социални права и условия на труд за всички, за справедливо ниво на минималното заплащане в ЕС, за целенасочената политика в помощ на държавите членки да равиват активно социално общество, пълноценна интеграция на хората с увреждания, за подпомагане на страните с показатели под средните за Съюза.

DSCN0727aОбитателите на Дома за стари хора поставиха на вниманието на съветниците и конкретен, местен проблем, свързан с тяхното ежедневие. Неколкократно са настоявали пред община Ямбол за решаване на казус със спирката до дома, за отвратителното състояние на улицата пред него, за липсата на пътни знаци и съоръжения за намаляване на скоростта. Писали няколко пъти и до Кмета, и до Председателя на Общинския съвет в Ямбол. Още чакат отговор…. Съветниците се ангажираха да проверят тази жалба и с общи усилия с администрацията да намерят решение на проблема. Едновременно с това хората изказаха своето задоволство от започнатия от правителството на Орешарски ремонт на Обходен път Север, град Ямбол, скоето ще се подобри прилежащата край дома пътна инфраструктура.

„ЗА Справедлива Европа, ЗА Социална България”  е заявката на левицата в Европа, на БСП в България. В Дома за стари хора в Ямбол този ангажимент се открои като най-важен, най-необходим.

№15 В ИНТЕГРАЛНАТА БЮЛЕТИНА – „Коалиция за България”

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

About the Author :