Социалистите в Ямбол отбелязаха Девети септември пред Братската могила

DSCN3959Социалистите от Ямбол и община „Тунджа“ отбелязаха 9 септември пред Братската могила с отдаване почит на загиналите антифашисти. На поклонението присъстваха народните представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, областното и общинско ръководство на БСП, многобройни членове на социалистическата партия и симпатизанти на лявата идея.

Тенко Тенев, член на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП-Ямбол, сподели пред множеството, че не омразата, а любовта е събрала всички присъстващи. В размислите си, посветени на историческата дата, той сподели огорчението си от обругаването и пренаписването на историята в наши дни. Сменят се поколенията, ветераните си отиват един след друг, но трябва да помним, за да я има България, каза Тенко Тенев.

DSCN3963Общинският председател на БСП-Ямбол, Николай Пенев отбеляза, че загиналите 9 140 партизани и 20 хиляди ятаци, както и участниците в над 40 партизански отряди и чети са част от огромната армия на антихитлеристката коалиция. Пенев определи 9 септември  като „българският Ден на победата над фашизма“, в който високо трябва да бъдат назовани имената на жертвите в съпротивата и в Отечествената война. За поредна година бяха изброени имената на загиналите в онези години мъже и жени от Ямболския край, а паметта им бе почетена с едноминутно мълчание.

Дълга бе върволицата от хора, които поднесоха цветя и сведоха глави пред Братската могила.

DSCN3975 DSCN3969 DSCN3968 DSCN3966 DSCN3964

About the Author :