Социалистите в Ямболско предлагат за президент предимно жени

bspПредимно жени са сред предложенията за кандидат президентска двойка на социалистите в Ямболска област , стана ясно след приключилите общински конференции за издигане на кандидатури на БСП за предстоящите президентски избори. Резултатите от петте общински конференции обявиха на пресконференция областният лидер на партията Митко Андонов, двамата народни представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов и общинският лидер на БСП в Ямбол Николай Пенев.

Единствено на конференцията в Ямбол е проведено тайно гласуване за предложените кандидати и най-много гласове – над 50 %, е спечелил Янаки Стоилов.

Останалите конференции са гласували явно за кандидатите, а някои от тях дори са ги гласували в пакет, затова и предложенията са няколко. По устав всяка от общинските организации ще изпрати в централата на БСП своите кандидати за президент и вицепрезидент, одобрени на конференцията.

Социалистите от „Тунджа” предлагат Корнелия Нинова, Янаки Стоилов и Мая Манолова. В Стралджа са гласували за Корнелия Нинова, Андрей Пантев, Янаки Стоилов и Илияна Йотова. В Елхово социалистите са предложили за президент своя съгражданин Атанас Мерджанов. А другите кандидатури са били на Костадин Паскалев и Ирина Бокова. В Болярово социалистите са предложили за най-представителния пост в държавата да се кандидатират Корнелия Нинова, Мая Манолова, Илияна Йотова и Костадин Паскалев.

Митко Андонов уточни, че кандидатите на левицата няма да бъдат оповестени на националния събор на БСП на Бузлуджа на 30 юли, когато ще се честват 125 години от създаването на партията, а в края на август.

От областта за честването ще участват близо 800 социалисти, подготвени са 15 автобуса, които да ги превозят до Бузлуджа, уточни още областният лидер на партията.

Завършилите конференции за определяне на кандидатите за президент на левицата потвърдиха високия градус на очакване на активност на социалистите от Ямболска област, коментира народният представител Атанас Мерджанов. Той припомни, че проведеното допитване в Ямболска област за формата на участие на БСП в президентските избори, е имало един от най-високите резултати в страната. Близо 90 на сто и дори над 90 % в отделни общини, като община „Тунджа” и община Болярово. Средно с по-15-20 % активността в региона е била по-висока от активността в други области в страната.

Сегашната обстановка в България, на Балканите, в Европа и по света налагат нов тип харизма за държавен глава, категорично различна от тази на Плевнелиев, коментира Атанас Мерджанов, и допълни: „Държавен глава, който да съблюдава и да си дава сметка за същинските национални интереси, тези национални интереси, които отговарят на интересите на по-голяма част от българските граждани и които не бива да включват само наши съюзнически ангажименти към НАТО и ЕС, а ангажименти, които трябва да имат по-широк хоризонт на отношенията, които България трябва да развива”.

About the Author :