СОУ „Д-р Петър Берон” празнува

IMGP8691За поредна година СОУ „Д-р Петър Берон” отбеляза тържествено празника си, посветен на една ярка личност, чието име носи. На 21 март преди 144 години завършва внезапно житейския път на видния възрожденец и учен от европейски мащаб д-р Петър Берон. Българин, за когото историята е отредила заслужено признание…

С поднасяне на венци (пред паметника в центъра на града и пред паметната плоча на просветителя Куарти Дражев) започна честването. А после се пренесе в залата на читалище „Възраждане”.

IMGP8662След динамичния танц на мажоретките двете чудесни водещи (Ива Трифонова и Катя Минчева) обявиха имената на официалните гости: кметът на общината Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, общинският съветник и председател на комисията по образование Янко Анев, както секретарят на местното читалище „Възраждане 1912” Мария Христова. Директорът на училището Васил Гаджуров приветства всички учители и ученици, както и гостите. Поздрав отправи и общинският кмет Христо Христов, връчвайки на директора като подарък парична сума, която да бъде използвана за награждаване на учениците с отличен успех в края на учебната година.

IMGP8680А после започна литературно-музикалната програма, в която отново участниците се явиха като добри декламатори, певци, танцьори, актьори… Според своите възможности естествено. Но времето за подготовка не беше много, така че резултатите наистина се оказаха радващи. Като се има предвид, че по едни или други причини децата все по-трудно могат да бъдат мотивирани за участие в разни училищни прояви, похвална е инициативността: Мария Тодорова, Пролетка Петрова, Галина Петкова, Златка Ламбова, Събина Тодорова, Иванка Новакова, Ангелина Гаджурова, Янка Микова. Под тяхното ръководство и настойчивост бяха реализирани творчески замисли, които обогатиха и разнообразиха художествената празнична програма.

IMGP8683Трябва да отбележим, че пролетен крос и тематично обусловен конкурс за рисунка предшестваха празника и бяха посветени на него, разбира се. А за организацията на тези две прояви заслугата принадлежи на преподавателите Николай Иванов и Мария Митакова.

Празниците идват и отминават. Но за щастие спомените остават, услужливо съхранени в съкровищницата на паметта. За да ни сгряват и вдъхновяват.

 

IMGP8684 IMGP8695

Бинка Величкова

About the Author :