Солидни присъди за нападателите на таксиметровия шофьор

IMG_20190531_150159Нападателите на таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, които се опитаха да го ограбят и да го убият, отиват в затвора. Ямболски окръжен съд даде 16 години затвор  на пълнолетния Симеон Димитров и 6 години затвор на непълнолетния Костадин Стоянов. Присъдите и на двамата ще бъдат излежани при първоначално строг режим. Разширеният съдийски състав – трима съдии и четирима съдебни заседатели, единодушно ги признаха за виновни по повдигнатото обвинение за опит за грабеж, придружен с опит за убийство и не приеха защитната версия на Симеон, че той не е причинил застрашаващите живота на шофьора наранявания, защото е стрелял с газов пистолет.

DSC09987По време на извършване на престъплението Симеон е бил на 18 г., а Костадин на 14, и двамата са били възпитаници на Спортното училище. На 11 декември 2017 г. те са извикали такси, което да ги вземе от края на село Дражево. Шофьорът Апостол Вълчев разказва, че видял Симеон с два сака и излязъл от колата да ги прибере в багажника. Като затворил багажника, както бил в гръб, двете момчета започнали да стрелят без да му кажат нищо. Според обвинението действайки като съучастници и съизвършители те са направили опит да му отнемат оборота – сумата от 52 лева. Симеон е стрелял с газов пистолет, а Костадин е прострелял в областта на гърба шофьора с преработена в огнестрелно оръжие пневматична пушка. Изстрелът причинил огнестрелно нараняване на гръдния кош в ляво с увреждане на белия дроб, което е опит за убийство. Таксиметровия шофьор не е допуснал обвиняемите в таксиметровия автомобил и е успял да избяга с него, въпреки че е бил ранен.

???????????????????????????????Прокуратурата определи присъдите като справедливи. За пълнолетния Симеон тя е поискала 17,5 години затвор, докато защитата на таксиметровия шофьор поиска 20 години затвор. За непълнолетния Костадин прокуратурата поиска присъдата да се произнесе при отежняващи вината обстоятелства.

Самият пострадал Апостол Вълчев изрази доволство, че нападателите му са осъдени, но подчерта, че това не са максималните наказания, които са могли да получат. Той сподели, че никога повече няма да бъде същия човек, че има проектили в мускула на сърцето и не се знае какво може да се случи, ако се размести, така че рискът за него остава.

Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок пред Бургаски апелативен съд.

About the Author :