Солено плуване

P2140005„Басейнът в гимназия „Васил Левски” отвори врати за летния сезон”, гласи съобщение от пресцентъра на община Ямбол. Това е направо сензация, след като плувният басейн не работеше дори през учебната година и учениците на Математическата гимназия и на Гимназия „В. Левски” гледаха как се плува само по телевизията. Сухите тренировки хванаха целия град, след като преди няколко седмици се оказа, че единственият действащ закрит плувен басейн, този на Езиковата гимназия, влиза в ремонт.

И в Ямбол, град с население над 74 000 жители, по данни от последното преброяване, няма за лятото нито открит, нито закрит басейн. А в градчето Елхово има, и дори има плувно училище на басейн „Аква парк”…

„Община Ямбол предоставила от бюджета близо 10 000 лева на Гимназия „Васил Левски”, за да осигури нормалната му работа през юли, август и септември”, обявяват още от пресцентъра на Бялата къща. И допълват, че басейнът може да се ползва всеки работен ден от 8:15 до 17:15 часа. Това работно време е малко странно, тъй като достъп до Меката в настъпилата жега се разрешава и на хора, преминали гимназиалната възраст, а ако те работят, просто няма как да се възползват от лятната придобивка.

Мои познати от години ходеха да плуват в ГПЧЕ „В.Карагьозов”, ала там работното време им пасваше. И друго смущаващо има в иначе добрата инициатива на община Ямбол. Таксите. Билетите за един час са 1.50 лв. за ученици и 3.00 лв. за възрастни. Ако някой може да посочи дете, което ще се радва на водата само 1 час, това дете ще е болно. И като притурим още 1,50 лв. поне, работата идва скъпа. И за възрастните 3 лева не е бълха да те ухапе. Добре поне, че общинарите не са забравили за нуждата от спасител, и от медицинско лице, и те ще са налице.

Дори при соца, Ямбол винаги е имал открит плувен басейн, най-напред, в царско време къпалнята, носеща името „Надежда”, е била в градския парк, после зад зала „Диана”, а в края на 70-те години бе „пуснат” големият открит басейн в близост до Мебелната фабрика „Стоян Златев”.

Наскоро познати ходили до този басейн. Набрали си от дъното му къпини.

Много къпини…

 

About the Author :