Собствениците на засегнатата овцеферма в Болярово не допуснаха ветеринарите да вземат втора проба

37592589_281589629259321_7069602699922112512_nСобствениците на овцеферма в Болярово, в която на 19 юли беше съобщено, че има спорен резултат от изследванията, не позволиха на ветеринарните власти да вземат втора проба от стадото им от 200 овце. Ана и Тодор са категорични, че овцете им са здрави, защото първата проба е взета в края на юни и почти месец животните не са проявили никакви признаци на заболяване. Според ветеринарите заразяването в Болярово е вторично, защото вероятно е принесено от заразени животни в Крайново, където живее майката на Ана.

Стопаните вече не вярват на никого. Първо те установиха, че в представените им документи за взетите проби са записани и кози, а те нямат, след това им е представен документ за две положителни проби, а първоначално им е казано, че положителната проба е една.

Част от протестиращите, които пазеха стадото но баба Дора от Шарково се пренесоха да пазят и стадото в Болярово.

Същевременно в Народното събрание земеделският министър заяви: “Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено в момента имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От вчера има резултат за една ферма в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е основният вирусолог, беше в Болярово, за да се запознае. Това е една ферма, която е отделена от двеста и няколко овце и тъй като все още няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо, за да се види дали да се потвърди”.

About the Author :