Снимки-писма, предназначени за потомците

SAM_2052Благотворителната изложба под наслов “Мъничко щастие”, която ще бъде открита утре, 15 август от 10 ч. в Дома за стари хора “Хр. Ботев” в с. Болярско,  беше предшествана от заснимане на портрети на обитателите на Дома и тя е част от годишния план на Ямболска фотографска общност в частта на благотворителността, поясни днес на брифинг в община “Тунджа” Константин Зайков. Той заедно с колегата си Стоян Стоянов – и двамата членове на управителния орган на Ямболската фотографска общност, анонсираха предстоящото събитие.  Заснемане на няколко мероприятия на “Каритас” и на абитуриентските празници на деца в неравностойно положение са предходните благотворителни дейности на организацията на ямболските фотографи.

За изложбата в Дома в с. Болярско са заснети са около 18 човека. Това, което ще видите, са портрети на тези хора в по-големи размери. Всички те ще получат снимка т. нар. джобен формат – готова да бъде рамкирана и подарена, поясни Зайков. Докато траеше фотосесията, на мен ми се стори, че видяхме особен блясък и тръпка, имаше интересни диалози с някои от тези хора. Заглавието на изложбата “Мъничко щастие” беше вдъхновено от този период, докато ние бяхме заедно, поясни той. Доколкото следя фотографските събития в България, точно такова фотографско мероприятие не се е случвало, допълни Константин Зайков. Фотосесията ще продължи и утре, 15 август, по време на откриване на изложбата, за да се улови емоцията на хората, които виждат себе си след доста изминало време.

Тези снимки са повече предназначени за синовете и внуците на хората от Дома, които в момента ги няма около тях, разясни втория план в смисъла на фотографското събитие Стоян Стоянов. Тези снимки са писма, които техните деца и внуци ще четат след 10-20 и 50 г., когато тези хора няма да ги има. Много често на мен са ми липсвали снимките на моите баби, дядовци, прабаби и прадядовци, за които само съм чувал разкази и никога не съм могъл да видя, сподели той. “Освен да доставим удоволствие на тези хора, по-дълбоката част от идеята е да ги запазим в мислите на тези, които в момента им липсват, които ги няма. Ние сме такива каквито сме, благодарение на бабите и дядовците ни, майките и бащите ни – на хората, които 100 процента са вярвали в нас. Някой ден, когато тях ги няма, а ти вече си постигнал онова, което те са мечтали с тебе, застанал пред портрета им, можеш да кажеш: Да, ти вярваше в мене. Да, аз успях. Това са снимките-писма на тези хора към техните деца и внуци. Ние фотографите можем да напишем тези писма”, сподели Стоянов. Той заяви радостта си, че колегите му фотографи са откликнали много радушно на идеята, с голямо желание 8-9 човека са отишли да снимат в дома в Болярско. Снимките ще бъдат подарък за хората, те ще могат да си ги подарят на своите роднини – кой в Америка, кой в Испания, кой в големите градове – да си спомнят за бабите и дядовците си, заключи фотографът.

 

About the Author :