Снимка в National Geographic за България популяризира кукерите на Чарган

Снимка на кукери от най-старата кукерска група в община „Тунджа“ от с. Чарган е част от януарския брой на National Geographic за България. В неговата секция „Земя на кукери“ на две страници на списанието – 38 и 39, е поместена снимка на част от кукерската група, която пресъздава обичая на нивата. Снимката е направена на специална фотосесия през февруари 2019 г., а участници в нея са Иван Ганев, Димитър Атанасов, Стоян Андонов и Стоимен Петров.

Кукерската група на село Чарган е основана през 1938 г. и всяка година без прекъсване представят ритуала както в родното си село, така и на регионални, национални и международни фестивали, и са носители на многобройни награди.

Фотограф е Иво Данчев, почитател на маскарадните традиции в България и автор на всеки един кадър в списанието, а негова голяма цел е създаване на книга представяйки различните групи и ритуали пресъздавани от маскарадните групи в България. В списанието има и снимка на кукер от елховското село Бояново.

Стоимен Петров, който учи туризъм в Холандия, а в момента живее в Белгия, години наред се завръща, за да участва в обичая. Той разказва, че Кукеровден е най-мащабният обичай в Чарган. Само кукерите от групата са 80 души, а с персонажите надхвърлят 90 души. Самият Стоимен е кукер от 10 години.

 

През тази година обичая отново ще се играе в селото в края на февруари или началото на март, но се обмисля как той да бъде най-безопасен. „Мислим как да опазим здравето на жителите на селото и да изгоним злото, а не да го докараме в къщите на хората“, каза още Стоимен.

Кметът Георги Георгиев заяви, че общината се гордее, че тази фотография ще популяризира още повече богатството, красотата и съхранените кукерски традиции на „Тунджа“. Той подари на групата сребърната възпоменателна монета „Кукери“ от серията „Български традиции и обичаи“ от 2020 г.

About the Author :

Leave a reply